Деца изработват картите на Княжество България в музея в Кюстендил

Снимка: РИМ - Кюстендил

Заниманията започват от 24-и и ще продължат до 26-и септември

Месец септември е наситен със събития, повратни за българската история. На 6-и септември 1885 г. в Пловдив е поправена една от грешките, заложени с решенията на Берлинския конгрес, който следва Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 г. Обявено е Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

Към територията на свободна България са присъединени шест регионални центъра Татар Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и Бургас. Все още под османска власт остават градове като Горна Джумая и Неврокоп (днес Благоевград и Гоце Делчев), Мелник и Петрич.

Те са освободени 27 години по-късно благодарение на провежданата самостоятелна външна политика на страната ни, станала възможна едва след обявяване на нейната независимост на 22 септември 1908 г.

Картите на Княжество България отразяват случващите се териториални промени след Освобождението и подписването на Санстефанския мирен договор. Чрез изработването им септемврийската Музейна работилница за деца има за цел да разкаже за смелостта и решителността на предците ни да следват един общ национален идеал за обединение на българския народ в целокупна и единна държава.

Заниманията ще се проведат в двора на музея на 24, 25 и 26 септември 2020 г. от 14.00 до 18.00 ч., съобщвата от културното звено.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK