Дарения от граждани и фирми валят в пункта на БЧК в Гоце Делчев

снимки: infomreja.bg

Активна кампания за събиране на помощи за бедстващите българи от Добрич и варненския квартал "Аспарухово" тече в Гоце Делчев. Благородната инициатива подеха преди два дни доброволки от БЧК, а неврокопчанинът Мариян Янев подсигури складово помещение в своя дом на ул. "Солун".

"Пунктът работи от два дни и непрекъснато идват хора и фирми, които се интересуват от какво имат нужда бедстващите, за да предоставят дарения", коментираха доброволките Виолета Янева, Мария Богданова и Красимира Делибеева, които днес бяха на смяна.

Да организира и безплатните превози на даренията в пункта днес пристигна и управителят на местния клон на фирма "Еконт" - Ангел Бучков. Дарения донасят и хора от Гоце Делчев и региона.

Местни бизнесмени също откликват масово на призива за помощ, затова решихме да работим и през почивните дни. Освен като благотворителна, приемаме тази акциа и като обединяваща жителите на Неврокопския край. Надяваме се повече хора да се обединим в името на доброто, защото ако сами не си помогнем, няма кой друг да го направи", коментираха още трите активистки на БЧК - Гоце Делчев.

Голямо дарение днес е постъпило от Евангелско-баптистката църква в града, което е предназначено за пострадалите от наводненията в "Аспарухово" и Добрич. То съдържа около 200 поларни одеала, гумени ботуши, почистващи препарати, шест кашона с паста за зъби, детски обувки и други вещи.

От ЕТ "Любомир Михайлов" е пристигнало дарение от 25 мъжки панталона и сака, от детския магазин "Бонбон" са осигурили голямо количество тоалетна хартия и салфетки.

Обикновени граждани като Иванка Маникатева от Гоце Делчев, Георги Дрянков от с. Огняново и много други също прииждат в пункта на ул. "Солун" и даряват своята хуманност и доброта във вид на спални комплекти, одеяла, дрехи.

По-късно през деня се очаква дарение и от "Пиринпласт" на пластмасови кофи, легени и други съдове.

Собственици на шивашки фирми от региона също готвят дарения, които ще бъдат извозени до пункта до края на деня.

Първата пратка помощи от хората в Неврокопско се очаква да бъде изпратена за бедстващите райони в понеделник.

От фирма „Еконт” увериха, че са готови да транспортират напълно безплатно всички постъпили дарения от състрадателните жители на Гоцеделчевския регион. 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

1986г.Земетресението в Стражица11:05 - 29.06.2014
1986г.Земетресението в Стражица, тогава пак събираха помощи, включително и тенекии с пчелен мед и познайте, какво стана с тях? помощите си ги поделиха тези, които ги събираха и изобщо не достигнаха до нуждаещите се! една госпожа, която участваше в далаверата още работи за БЧК!
asparuhovo08:59 - 29.06.2014
Aide prestanete s pomochtite na ciganite veche.Debelite ciganki sas zlatnite sindjiri na vrata sediat sas skrasteni race ,a balgarite im chistiat kachtite ,aide stiga veche!!!!
Защо нямаше нито един циганин-доброволец?18:13 - 27.06.2014
Защото паразитът не може да помага. Паразитът може само да вреди. Докато днес стотици доброволци от Варна и цялата страна работехме безплатно в полза на пострадалите си съграждани и сънародници, точно тези паразити, които са сред основните виновници за наводнението, се бяха отдали на обичайното си занимание. Крадене и лъжене. Съжалявам, но няма да съм толерантен. Няма и да съм политически коректен. Ще кажа нещата така, както ги казваха хората цял ден днес. Тази нечовешка сган просто няма място вече в нашата държава, да не кажа направо в нашата цивилизация. Тя за пореден път доказа, че общото и с останалата част от човешката раса е само външният вид. Докато ние изгребвахме калта от къщите на хората, отвън циганите вече започваха да тарашат извадената покъщнина. Докато ние чистехме деретата, задръстени от боклуците и незаконните постройки на тези същества, същите се редяха на опашка за помощи пред кметството в Аспарухово. Не стига това, ами се разви истински "помощен" туризъм - цигани от други цигански махали на Варна като Максуда пристигнали тук за да получат и те дарения. Когато им поисках лични карти за да докажат че са от квартала, а не от Максуда, всички казаха че документите им са отнесени от наводнението. Когато ги снимах всички се обърнаха. На опашката, която снимах, имаше само двама българи... От БЧК ми казаха, че не можело да не им дават, защото било дискриминация. Полицаят скърцаше със зъби, но каза че нищо не може да направи. На всичкото отгоре една циганка, когато я попитах защо не си чисти къщата, ако е наводнена, а се е наредила за помощи, ми каза, че няма да чисти, защото нямало доброволци! Разбирате ли, според съществото доброволците са му длъжни, представяте ли си го това? Още нещо. Преди два дни написах, че се опасявам че циганите ще станат обект на най-нежни грижи от страна на всякаквите видове власти в България. Е, вече не се опасявам. Защото го видях с очите си. Сега просто не искам да си мисля къде ще отидат събраните от дарения пари за бедстващите хора. А междувременно пострадалите аспаруховци търпеливо и упорито продължаваха да ринат калта и боклуците. На нито един от тях не му остана време да отиде до центъра на квартала и да си вземе помощи... За да не се повтаря трагедията...
защо нищо няма да даря...18:08 - 27.06.2014
Роми със скъпи "Мерцедеси" товарят цели чували от хранителните помощи във Варна, оплакаха се хора от опашката пред пунктовете, където се раздават хранителни продукти, вода, дрехи и одеала за бедстващите, пише Varnautre.bg. Пред кметството се тълпят стотици хора, имащи нужда от помощ. Най-много са тези от ромски произход и товарят цели чували с дрехи. Някои от тях дори пристигат с ръчни колички, които да вземат и пренесат повече дарения. Най-бързо свършили гумените ботуши. В момента, в който били извадени ромите веднага ги разграбили. Доброволците едва успели "да спасят" два чифта за президента Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева, които се очаква да пристигнат всеки момент в "Аспарухово".

FACEBOOK