ДАНС привика руски журналист, той се укри в посолството, МВнР му отне акредитацията

Снимка: Посолство на РФ

Москва заплаши с "ответни мерки"

Българското министерство на външните работи е отнело акредитацията на кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак, без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция, пише пресслужбата на вестника, цитирана от БТА.

"Александър Гацак информира ръководството на "Российская газета", че в посолството на Русия в София е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени причините за това решение", се казва в изявление на "Российская газета". 

"Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба. Докато е бил на път, дестинацията била променена на българската Държавна агенция за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна църква, който също първоначално е бил призован в миграционната служба, а след това депортиран от страната", посочва ТАСС.

"А.А. Гацак е пристигнал в руското посолство в София и оттогава не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви обяснения от българската страна", пише още в изявлението на "Российская газета".

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова заплаши днес с ответни мерки: "Това е пореден противоправен ход на натовците срещу руски журналисти, които те маниакално преследват. Ще предприемем ответни мерки", написа тя в Телеграм.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK