Дамите от „Планинарка” замениха високите върхове с екскурзия до Черно море

снимки: Община Разлог

Дамите от клуб „Планинарка” към туристическо дружество „Пирин – Разлог” замениха високите върхове с екскурзия до Черно море. 37 любителки на планината, придружени от 10 мъже, представители на мъжките клубове „Ветерани” и „Погледец” си направиха незабравима екскурзия по маршрут – Разлог – Ямбол – Елхово – Средец – Созопол – Синеморец – Малко Търново – Бургас – Разлог.

На всяка спирка планинарките разглеждаха забележителностите и поставяха печати от обектите, включени в 100-те национални туристически обекти.

Първата спирка на туристите от Разлог бе националният археологически резерват „Кабиле”, намиращ се на 8 км от Ямбол. Богатите археологически находки са разположени под покрива на археологически музей с площ от над 900 м2.  В Елхово планинските грации разгледаха етнографско-археологическият музей, основан през 1958г.

Там те се запознаха с разнообразното етнографско наследство на община Елхово и на голяма част от Странджанско-Сакарския край. Съхранявани са над 22 500 оригинални етнографски материали са групирани в няколко теми: „Обработване на земята”, „Животновъдство”, „Транспорт”, „Занаяти”, „Домашна уредба и жилище”, „Облекло и накити”, „Домашни занаяти”, „Народна духовна култура, обичаи и фолклор”.

Превърналият се в притегателен център за религиозен туризъм Созопол също успя да впечатли групата от Разлог. Всички се радваха на топлата морска вода и се разходиха по плажа на устието на река Велека. Планинските туристки си направиха снимки за спомен на мястото, където реката се влива в морето и образува широка ивица златист пясък. В Малко Търново  силно впечатление направиха четирите къщи с типична възрожденска архитектура, който са паметници на културата от национално значение.

Замъкът в Равадиново бе определен от клуб „Планинарка” като една уникална атракция за България, намираща се на Южното Черноморие. Замъкът е изграден от камък и е разположен върху площ около 20 дка и наподобява истински средновековен рицарски замък с красиво подредени градини.

Атрактивните и винаги усмихнати дами чертаят планове за следващата си обиколка из България. Те се завърнаха в Разлог с награда за артистично присъствие, връчена им от собственика на хотела, в които бяха отседнали.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK