Да пропътуваш 660 км, за да откриеш своята „детелина“

Снимки: Личен архив

Какви са хората, родени в Деня на свободата – 3-ти март? Тези хора умеят да си създават спомени и да документират живота си, което е нещо прекрасно.

На датата 3-ти март, когато е узаконена победата на България, се ражда в Кюстендил инж. Лъчезар Димитров – бивш инспектор в ИТ, той събра роднини, състуденти и приятели на приятно тържество, за да отпразнува своя 70-годишен юбилей.

Заобиколен от близки хора, той доказа, че е човек с характер, сходен на свободата. Неговите ценности са такива, че те могат елегантно да разкъсат всякакви окови и да наложат своята активна идейна или социална позиция, но иначе той е добронамерен, ентусиаст, който с вдъхновение въздейства.

Човек, който се е отдал на мечтите си и най-важното, че успява да ги сбъдва. Архивирал и съхранявал свои филми, той изненада присъстващите си с филмче от студентските си години, когато се запознава със съпругата си Златка Димитрова, както и с филми от екскурзиите им в  Америка.

Присъстващите успяха да се насладят на удивителни гледки от 240-те американски водопада, както и на различни исторически и съвременни американски сгради и природни картини от различни картини, допълвани с вещите обяснения от съпругата му Златка Димитрова - бивша учителка по химия и биология.

Веселата част беше наситена с прекрасни изпълнения на известни български песни от местна изпълнителка, която забавляваше присъстващите с песните: „Бяла роза”, „Хубава си, моя горо”, „Стари мой приятелю”, ”Казано честно всичко ни е наред”, ”Вземи огин запали ме”, „Шуми, шуми, Яворе”, „Детелини”, като присъстващите споделиха мнение, че инж. Лъчезар Димитров е пропътувал около 660 км чак до Балчик, за да намери своята „детелина” - т. е. съпругата си Златка, с която живеят около 50 г. заедно в любов и взаимно разбирателство.

На това мило тържество присъстваха Румян и Ралица Сечкови, Румяна и Георги Карабаджакови, семейство Сръндеви, доц. Калин Димитров - син на юбиляра, който документира самото събитие, и много други.

Юбилярат получи много подаръци, измежду които дървен сувенир с надпис: „Да е светлина в този дом! Да е с мечти събиран! Да е сбъднат с ръцете ви! Да е огън в огнището му! Да е доброто в хляба му! Да е ангел над рожбите му! И да пребъдат корените му! Да бъде!“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK