Д-р Владимир Пандев: Москов иска да унищожи държавното здравеопазване

снимка: infomreja.bg, архив

Председателят на Общинския съвет на БСП в Благоевград и бивш директор на МБАЛ - Благоевград д-р Владимир Пандев коментира на нарочна пресконференция решението на здравния министър Петър Москов за сливането на диспансерите с многопрофилните болници.

„Неадекватността в действията на Москов буди притеснение не само сред лекарите, но и сред пациентите, защото те се страхуват дали ще получават необходимата грижа и помощ. А нещата опират до живота им. Изключително неприятно впечатление прави това, че д-р Москов, най-вероятно поради непознаване на закона, е решил да се разпорежда с чужда собственост, защото принципал на онкологичния диспансер в Благоевград е Общината.

Според него, за да се случи това, Общинският съвет трябва да вземе едно неадекватно решение. "Но познавам нашите съветници и си мисля, че такова решение е невъзможно да се приеме. Освен психодиспансера, другите лечебните заведения са в недобро финансово здраве. Сливането им ще доведе до по-голямо задълбочаване на финансовото състояние на обединеното болнично заведение, от което се поражда и вероятността за негов фалит. И тук отново със страшна сила се налага въпросът – Москов иска да унищожи държавното здравеопазване ли? Какво ще се случи при фалит, кой ще поеме пациентопотока?", коментира още д-р Пандев.

Той подчерта, че в Благоевградска област няма друго специализирано лечебно заведение, което да обслужва онкоболните пациенти. "Може би се подготвя почвата за изграждане на нова частна болница в Благоевград? Какво се случва – най-вероятно и Москов неможе да каже. Да не говорим, че и лечебните заведения, които иска да обедни, са с различни типове дейности и ако това се случи, те взаимно ще се унищожават и ще си пречат в една обща структура", категоричен бе ексдиректорът на МБАЛ - Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Лили15:13 - 22.05.2015
Прас-чо ,как си ?
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK