Д-р Мария Радойкова: Общините да поемат разходите за лечението на здравно неосигурените

д-р Мария Радойкова, снимка: Краси Терзиева, infomreja.bg

Общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча да заложат в бюджетите си за 2012 г. средства, с които да покрият разходите за лечение в МБАЛ „Иван Скендеров“ на здравно неосигурени лица. Това е предложението на управителя на болницата д-р Мария Радойкова, изпратено до кметовете на четирите общини – Владимир Москов, Людмил Терзиев, Ахмед Башев и Арбен Мименов.

Около 100 000 лева годишно здравното заведение в Гоце Делчев харчи за лечение на пациенти без здравни осигуровки, като НЗОК често бави плащанията, което изправя болницата пред финансови затруднения, коментира д-р Радойкова.

Според нея проблемите в здравната реформа са породени от въвеждането на лимити за лечебната дейност по клиничните пътеки и тяхното недофинансиране.

Справката през миналата година сочи, че през отделенията на МБАЛ „Иван Скендеров“ са преминали 3 030  пациенти от община Гоце Делчев, 80 от които са са лекувани за сметка на лечебното заведение, тъй като не са били здравноосигурени.

Без здравни осигуровки през 2011 г. в болницата са лекувани 30 пациенти от община Гърмен, 25 от община Сатовча и 20 от община Хаджидимово.

В тази връзка ръководството на МБАЛ „Иван Скендеров“ предлага четирите общини да предвидят в бюджетите си средства за закупуване на животоспасяващи медикаменти и консумативи, с които да бъдат оборудвани всички отделения и приемно-консултативния кабинет.

Така при 36 000 жители Община Гоце Делчев трябва да заложи 40 000 лева за лечение на здравно неосигурени лица, община Гърмен -  при 16 000 жители - 20 000 лева, община Сатовча - при  19 000 жители - 25 000 лева и община Хаджидимово - при 11 300 жители - 15 000 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Бръмбар12:14 - 16.02.2012
Глупости! Защо тогава аз да продължа да си плащам осигуровките, след като може Общината да поеме и моите?
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK