Д-р Илиев: Не се страхувайте, веселете се, освободете душите си

Снимка: Infomreja.bg

Джаз по време на пандемия се организира с много усилия, заяви организаторът

Емоционална, приятелска и откровена среща се състоя часове преди откриването на джаз фестивала в Банско между кмета на града Иван Кадев, организаторът – д-р Емил Илиев, и медиите.

Приемственост, традиция и екипност има между общинското ръководство и д-р Илиев, който с упоритост постигна 23-тото издание на фестивала да се състои на пук на пандемията и кризата.

Днес – 8-ми август, макар и под капките дъжд, е началото на едно от събитията – перла в короната на курортния град, но не единствена перла, подчерта кметът.

Преди началото на пресконференцията д-р Емил Илиев говори пред камерата на ИНФОМРЕЖА откровено за очакванията и реалностите на джаз събитието, корона пандемията и туризма.

Не мисля, че фестивалът е най-важен само за културния афиш на Банско, но и важно събитие за цялата страна. Джаз фестивалът се е утвърдил като едно от най-големите музикални събития в България, няма второ такова събитие, което да продължава 7 дни и в него да участват над 20 групи от цял свят. Тази година по понятни причини няма групи от цял свят, но има основно от европейски държави, подчерта Илиев.

Джаз по време на пандемия се прави с много усилия, с много пренебрегвания на скептицизма на много ръководни кадри и в Банско, и в държавата. Борих се да убеждавам, че нищо лошо няма да ни се случи и ние ще вземем всички мерки да нямаме инциденти и да не допускаме ситуации тази психоза да се разпространи.

Това каза почетният гражданин на Банско по повод слуховете, че е било възможно отлагане на фестивала.

Ние в България отчитаме положителни проби, а не болни. От вируса страдат тази, които са се разболели, а не тези с положителен тест. Вирусът, първо, се отчита не на 100% доказуемост от тестовете. Да приемем, че 30% от обявените проби са фалшиви, второ – те не са болни, коментира д-р Илиев, но не като организатор на фестивала, а като специалист.

Тази година откриването на фестивала в Банско трябваше да бъде от Биг Бенд Благоевград, но бендът е под карантина след положителни проби, дадени след състоялия се на 26-и и 27-и юли фестивал на джаза в Благоевград.

Вдигна се шум, че от Биг Бенд Благоевград има 11 заразени. След разговор с тях има прояви на температура и кашлица само при двама. Другите са реално здрави хора. Така че ние трябва да отчитаме не болни, а фалшиво положителни с тестове и тестуване. Случва се така, че Биг Бендът няма да може да участва, а Хилда Казасян ще участва със своя оркестър от най-добрите музиканти, с които тя имаше турне преди това. По-добре и по-внушително щеше да е, ако нашия бенд да бъде тук, каза Илиев.

Националният епидемиолог също се намесил при организацията на фестивала в Банско.

Имаше подхвърляния за отмяна на фестивала от страна на общинското ръководство. Доц. Кунчев писмено ме посъветва да спра тази година фестивала, както и областният управител на Благоевград бе притеснен след музикалния фестивал в Благоевград. Но въпреки всичко, в крайна сметка, те се убедиха, че не могат да пречат на събитието, което е традиционно и на открито. Ние ще спазим всички мерки, категоричен бе д-р Илиев.

Той не остана равнодушен и към провелото се наскоро събрание на ПП ГЕРБ, изразявайки своята лична позиция:

Нека медиите покажат кадрите от „сбирката“ на ГЕРБ, където 4000 души бяха наблъскани и защо те не спазват правилата, за които апелират, а ние трябва да ги спазваме така стриктно. Ще направим фестивала по-добре от тях, тук хората ще бъдат по-защитени!

По повод размествания в програмата, д-р Илиев каза:

Изпълнителите тази година няма да присъстват, така както бе първоначално заложено, защото се уплашиха или не можаха да дойдат. Първо се отказа Луш Перич, който няма право да посети страната, защото връщайки се подлежи на карантина.

Животоспасяващ ли е джазът за туризма в Банско, попитахме д-р Илиев, който заяви:

14-дневната карантина беше голяма глупост. Защото такова наказание за града е недопустимо. В Банско нямаше болни, а населението плати ненужна цена, която съсипа туризма. има хотели, които са пострадали тежко икономически от кризата. Кой ще ги компенсира?! Не виждам прилагане на схемите 60/40 и 80/20.

Пожеланието му към всички гости на Банско бе: Не се страхувайте, веселете се, освободете душите си от страха и се забавлявайте с джаз.

При откриването на пресконференцията след приветствие към кмета, д-р Илиев изрази надежда:

В новото ръководство не се срещам с нови хора, защото те са наясно с джаза, те са опитни хора. Надявам се, че ще просперират в своя мандат и ще дадат още повече за развитието на джаза.

А кметът Иван Кадев коментира как се прави джаз по време на КОВИД криза: Провеждаме джаз феста в особена обстановка, но на мен ми се иска вече да не повтаряме въпроса за пандемията и за карантината в Банско. Ние гледаме напред и се стремим да организираме всички културни и спортни събития в общината на открито.

От присъстващи дългогодишни фенове на джаз музиката и културата не бе пропуснат въпросът за изграждането на голяма културна зала и алея на джаза в града – дългогодишни идеи, за които настоящето ръководство увери, че търси решение.

Имаме много предложения от хора, които искат да доразвият културната програма в Банско. Имаме желание за непрекъснати културно-фестивални прояви от началото на юни до края на септември, започна Кадев.

По въпроса за изграждането на голяма културна концертна зала мислим, надяваме се, че имаме възможност да реализираме идеята следващите 4 години. Имаме предложения от хора, които искат да финансират такъв проект, но при определени условия. Искаме да се говори за Банско не само като зимна столица, а и за лятна фестивална столица, каза Кадев.

Критиките Ви, ни стимулират да работим още повече, каза кметът на д-р Илиев.

Преди откриването д-р Илиев издаде какво предстои да видят гостите на града: Предвидил съм на сцената да бъде поставен новият бюст на Вили Казасян, изработен от Ал. Хайтов. Очаквам да разбуним духовете и по въпроса за алеята на джаза, идея, подкрепена от Вежди Рашидов. Има 5-6 джазмена, на които спешно трябва да се направят бюстове.

ОЩЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО: https://www.youtube.com/watch?v=fPz4Fw1e5SY

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK