Д-р Галина Таваличка: Време е в политиката да влязат млади, активни и будни хора, които да се борят за промяната

Снимки: Личен архив

Тя е водач на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ за 10 МИР – Кюстендил

Д-р Галина Таваличка е на 35 години, родена в град Кюстендил, лекар – кардиолог по образование. Тя е водач на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ за 10 МИР – Кюстендил.

- Д-р Таваличка, бихте ли се представи, разкажете малко повече за себе си в личен и професионален план?

Здравейте. Аз съм Галина Таваличка. На 35 години съм. Родена съм и съм отраснала в Кюстендил. Завърших медицина в Тракийски университет и само няколко месеца по-късно започнах работа в кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ -гр. Кюстендил, където работя и до момента като лекар - кардиолог. Майка съм на две прекрасни, палави деца. Имам голямо, сплотено семейство, което винаги ми е давало подкрепата, от която се нуждая, за да преследвам мечтите си.

- Съвсем логичен е въпросът защо успял човек като вас е решен да се занимава и с политика?

Всеки измерва успеха по различен начин. Аз съм обикновен човек, който има щастието да е сред любимите си хора, докато работи и се развива в професията, която му е „на сърцето".

- Защо приехте предложението от страна на г-жа Мая Манолова и „Изправи се! Мутри вън!“?

Приех предложението на г-жа Манолова, да водя листата на „Изправи се! Мутри вън!“, за втори път, защото вярвам, че е време в политиката да влязат млади, активни и будни хора, които имат силите и упоритостта, да се борят за промяната, от която всички се нуждаем. Време е политиката да започне да се ръководи с акцент именно към обикновените хора - да отговаря на техните нужди и потребности, да решава техните проблеми, да работи в посока подобряване условията на техния живот.

- Какво Ви се иска да направите като депутат?

Всеки ден се срещам със много наши съграждани, виждам от първо лице препятствията, пред които са изправени в сферата на здравеопазването - затруднен достъп в селата, поради липса на личен лекар, финансовите им ограничения , които не им позволяват да си закупят необходимите лекарства, липса на достатъчно направления в доболничната помощ, което ги принуждава да се заплащат сами необходимите прегледи при специалисти. Имам, например, една пациентка, която постъпва в отделението за пореден път в последните месеци, с декомпенсирала сърд.недостатъчност, защото не приема назначената й терапия - просто, след като си плати сметките и си купи храна, не й остават пари за лекарства. Всеки български гражданин има право на равен достъп до медицинска помощ -  затова ще работя в посока, в малките населени места да се изградят центрове за медицинска помощ, които да покрият нуждите на местното население от доболнична помощ, да провеждат програми за профилактика и претенция, да разполагат с модерно оборудвани линейни, за да могат безопасно да транспортират нуждаещите се от спешна помощ. Смятам, че трябва да има набор от лекарства от първостепенно значение за всяко конкретно заболяване, които да са напълно безплатни за пенсионерите, децата и социално слабите. Ще работя активно и в посока повишаване доходите с преизчисляване на пенсиите и тяхното актуализиране ежегодно, повишаване на минималната работна заплата, повишаване размера на майчинството през втората година до 60% от получаването месечно трудово възнаграждение в последните 2 год., преди бременността - в момента сумата е крайно недостатъчна и много млади майки се връщат на работа още в края на първата година от майчинството си, за да подпомогнат семейния бюджет.

- Като лекар как оценявате в момента здравната система и всичко случващо се?

Здравната ни система е изключително неефективна, за това говорят всички статистики. Имаме 15,5 на 1000 души обща смъртност и 5.8 на 1000 живо родени детска смъртност. Има дефицит на модерна апаратура в малките населени места, има остаряла материално техническа база, с разпадащи се кушетки, изпочупени легла, неработещи монитори....Но най големия дефицит е дефицитът на медицински кадри. В момента здравеопазването се крепи на един краен минимум в бройката на медицински сестри и ако тенденцията се задържи така, то след година-две няма да имаме достатъчно сестри, за да може здравната система да функционира адекватно.

- В предишни разговори с вас, вие споменахте за ниското заплащане при медицинските сестри. Колко според вас трябва да бъде заплата им?

Както вече казах, най - големият дефицит в българското здравеопазване е дефицитът на кадри. За да задържим младите специалисти в медицината, ние от Изправи се! Мутри вън, предвиждаме трудово възнаграждение от 3 средни работни заплати за лекар и 2 средни работни заплати за сестра.

- Кое е най-наложителното, което трябва да се направи в област Кюстендил?

В сферата на здравеопазването на първо място трябва да работим за подобряване на достъпа до медицинска помощ в селата - с подобряване на инфраструктурата им и изграждане на медицински центрове в тях, с продължаване на програмите за социален патронаж, с осигуряване на напълно безвъзмездна ежемесечна помощ, под формата на храна, консумативи и лекарства за пенсионерите и всички които са под социалния праг на бедност. По отношение на перспективите за младите за реализация, в града е необходимо да се работи за привличане на нови инвестиции и разкриване на нови работни места, да се облекчат процедурите по откриване нов бизнес, да се подпомогне развитието на малкия и среден бизнес, с предвиждането на данъчни облекчения и финансова подкрепа за всеки собственик, който живее и развива бизнеса си на територията на област Кюстендил.

- За какво мечтае д-р Таваличка?

Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Аз мечтая да имам късмета, да остарея заобиколена от любимите си хора, да видя как децата ми растат и се реализират в една по-добра България, да видя как родителите ми се радват на едни спокойни и достойни старини. Не е много, нали?

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK