Цветанов в Банско: Ако президентът иска да говорим за избори, да покаже как е финансирана кампанията му

Снимка: ГЕРБ

Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му. Той трябва да отговори на съмненията, че социално слаби са финансирали кампанията. Как е възможно един социално слаб човек, който трудно може да поеме своите собствени разходи, да отдели 400 лв. за кандидат-президентската кампания на Радев? Това заяви пред журналисти в Банско председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

„Прозрачността е изключително важна за всеки един изборен процес. Всички тези съмнения за непрозрачно финансиране обаче пораждат въпроса дали можем да говорим за определени зависимости. Затова е редно всеки, който иска да вземе ролята на ментор в обществото, първо да отговори на всички тези подозрения“, подчерта Цветанов. По думите му президентът Радев не изпълнява основната си функция на обединител и не допринася за осъществяването на пълноценен и градивен диалог между партиите и институциите, а даже напротив.

„Трудно ми е да си представя как би изглеждал един КСНС, на който Радев ще трябва да събере представителите на всички онези институции, които той ежедневно напада“, коментира пред журналистите председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов сподели своята надежда, че прогнозата за влизането на България в Шенген по въздух преди края на мандата на ЕК и ЕП ще се изпълни. „Наскоро евродепутатите за пореден път препотвърдиха подкрепата си за България. Често по такива теми сме наблюдавали противопоставяне, но този път всички български евродепутати бяха единни“, каза той и поздрави Сергей Станишев за преизбирането му за председател на ПЕС.

„Винаги е хубаво, когато българи получават толкова отговорни ръководни постове, това е признание. Неотдавна и Мария Габриел, българският еврокомисар, бе избрана за заместник-председател на ЕНП Жени“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Във връзка с наскоро приетите на първо четене промени в антикорупционния закон, Цветан Цветанов обясни, че КПКОНПИ е един изцяло нов инструмент за борба с корупцията и организираната престъпност и е нормално да се правят понякога и промени в антикорупционното законодателство с оглед на по-доброто му функциониране.

„Наясно сме колко чувствително е обществото на тема корупция и затова сме се постарали максимално да отговорим на очакванията на хората“, уточни той. Като доказателство за това, че България върви по правилния път в борбата с това явление, председателят на ПГ на ГЕРБ даде положителния доклад на ЕК за страната.

„Утре ще бъде открита отсечката между Кресна и Сандански от АМ „Струма“. Това дава нови предпоставки за инвестиции в региона“, обясни Цветанов и допълни, че вследствие на добрата събираемост и безкомпромисната борба с контрабандата – правителството отпусна целево 1,35 млрд. лв. за АМ „Хемус“, като така се гарантира бъдещото развитие на Северна България.

Зам.-председателят на ГЕРБ изтъкна, че в момента за подобряването на образователната инфраструктура се изпълняват 119 проекта на обща стойност 623 млн. лв. „ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на образователната инфраструктура в страната. При кое друго управление са осигурявани толкова много пари за образование“, попита Цветанов и допълни, че тези пари стигат до българските деца и по този начин правим образователната ни система конкурентна. По думите му правителството никога не е делило общините на „наши“ и „ваши“ и доказателство за това са допълнителните постановления за Якоруда, Белица, Кресна, Гоце Делчев и т.н.

Във връзка с участието му в наскоро провелата се среща на Управителния съвет на Европол във Виена, Цветанов сподели, че в приетия първоначален вариант на Многогодишната програма на Европол за 2020-2021 г. начертаните мерки са за по-голяма защита на информацията и за по-добра координация между службите. Той благодари на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е направил предложение бюджетът на Агенцията да бъде с 16 млн. евро по-голям и то в крайна сметка е било прието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK