Цонева: Рекордните 1 млрд. лв. ще бъдат заделени за капиталова програма и публични инвестиции в общините

Снимка: ДБ

„Държавата ще има бюджет. На него не трябва да се гледа като порцион“

В момента най-важно е приемането на държавния бюджет и цялото внимание е насочено към това каква инвестиционна и капиталова програма ще има България. Това заяви народният представител Антоанета Цонева от “Продължаваме Промяната – Демократична България” в ефира на Българското национално радио.

“Рекордните 1 милиард лева ще бъдат заделени за капиталова програма и публични инвестиции в общините. Тези общини, които имат висока проектоготовност и са подали достатъчно добри идеи, ще бъдат подкрепени. Това ще важи за всяка една община, независимо от това кой кмет я управлява”, заяви Цонева.

Депутатът изрази спокойствие по отношение на предстоящите дебати за бюджета и подчерта, че изискванията за бюджетен дефицит ще бъдат спазени, за да може България да изпълни плана си за присъединяване към еврозоната.

“Държавата ще има бюджет. На него не трябва да се гледа като порцион, който се насочва на едно или друго място. Всички ще знаят какъв публичен ресурс се използва – няма да става според това кой какво листче е подал на един или друг депутат”, добави Цонева.

Представителят на “Да, България” подчерта, че парламентът е в постоянен контакт с Националното сдружение на общините, а правителството се явява технически вносител на тяхното искане за актуализиране на данъчната оценка на имотите, която не е променяна от 2008-а година насам. 

“Това е основата, на която се изчисляват различни местни данъци и такси. Ние не вдигаме данъци – всичко ще бъде в ръцете на общините. Когато данъчната основа се вдигне, общините ще бъдат в пълното си право да не увеличават драстично таксите. Това е реалната форма на децентрализация, която общините от много време търсят”, каза още Цонева.

На въпрос относно метеорологичната обстановка народният представител от Разград уточни, че всички пътища от републиканската пътна мрежа в областта са затворени, а в част от общините към момента няма ток.

“Областното пътно управление започва поетапно разчистване на поне едно платно във всички пътни направления, но към момента ситуацията остава сложна и тежка”, заключи Цонева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK