ЦИК уверява, че няма да се отварят чували и да се броят бюлетини

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви шефът на ЦИК Камелия Нейкова

Нови маши за гласуване няма да се купуват за местните избори. Към момента ЦИК разполага с общо 12 837 машини за гласуване и нови няма да се взимат. Това заяви шефът на ЦИК Камелия Нейкова пред БиТиВи по повод предстоящите местни избори на 29 октомври.

Нейкова добави още, че всичко, което пожелаят депутатите относно машинното гласуване, може да бъде проверено. Според нея няма нищо лошо да бъде създадена временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около машинното гласуване.

Избран е изпълнител за софтуера на машините за гласуване. Създателят на софтуера е Смарт Матик, с които ЦИК още след изборите през парламентарните избори през април провежда многократни разговори с идеята да бъдат директен партньор на държавата. Около 2 млн. лв. е цената, която Смарт Матик определи за надграждане на софтуера на машините. ЦИК са поставяли въпроса за български софтуер за машините пред всеки един Министерски съвет. Имало е такава идея да се възложи на Българска академия на науките (БАН) за разработване на софтуер за машините. Скъпо е машинното гласуване, гласуването с хартиените бюлетини не е евтино, но трябва да се приложи така, както е решил законодателят.

ЦИК са одобрили протоколите на Секционните избирателни комисии (СИК), така че да не се сумират числовите данни от хартиеното и машинното гласуване. Сумирането ще става при предаване на протоколите в Общинските избирателни комисии (ОИК) и ще се извършва в изчислителния пункт от "Информационно обслужване". Няма да се отварят чували и няма да се броят бюлетини, увери Камелия Нейкова.

"Работете по-бавно, попълвайте черновата, после електронния протокол, преброете хубаво резултата и тогава предавайте официалните резултати", призова Нейкова членовете на ОИК и СИК.

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни Инфомрежа Избори!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK