ЦИК установи несъответствия в протоколите с резултати от изборите

Снимка: Infomreja.bg

Над 3300 сигнала за изборни нарушения са постъпили в прокуратурата

След повторната проверка на секционните протоколи от втория тур на местните избори на 5 ноември от ЦИК установяват разлики,съобщава БНР.

При 60 общински избирателни комисии се констатират разминавания на данните между обработените при тях протоколи и след повторната обработка на същите в изчислителния център на ЦИК.

Най-честите причини за разликите са неудовлетворени контроли, брой на действителните и недействителните гласове, различен брой на откритите в кутиите бюлетини - както хартиени, така и от машините, несъответствия при броя подписи в избирателните списъци, различни фабрични номера на протоколите и други.

За общинската комисия Столична, където резултатите за избор на кмет на общината се оспорват, са посочени 82 протокола, в които данните на ОИК и на ЦИК се разминават.

Решението с Анализа на несъответствията е приет от ЦИК и публикуван на сайта на комисията, заедно с приложението към него.

3393 сигнала във връзка с проведените местни избори са постъпили в прокуратурата. Броят им е с 52% повече в сравнение с тези получени при предходните местни избори през 2019 г., когато сигналите са били 1774. Това съобщи заместник главният прокурор Мария Павлова на пресконференция, съобщава БТА.

Тя отбеляза, че има ръст и при образуваните досъдебни производства, като до момента те са 231, а към 2019 г. са били 136. Тя добави, че и към момента продължават да постъпват сигнали и да се образуват разследвания.Видеонаблюдението в изборните секции след края на гласуването изигра своята роля при разкриване на голяма част от този вид престъпления, посочи Павлова. Всички политически партии купуваха или правеха опити да купуват гласове, каза тя.От прокуратурата отчетоха, че при отминалите местни избори над 30 000 души са били регистрирани като кандидати за общински съветници и кметове - т.е. лица с имунитет, което е затруднило работата на междуведомственото звено за изборни престъпления, създадено между прокуратурата, МВР и ДАНС.

До момента изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е внесъл искане за сваляне на имунитета на четирима души, като това е разрешено от ЦИК и те са привлечени към наказателна отговорност, посочи Ваня Стефанова, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура.Главният секретар на МВР Живко Коцев обясни, че полицията е локализирала рисковите секции, а получените сигнали са 2767 - предимно за купуване на гласове, унищожаване и повреждане на предизборни материали и корпоративен вот. Най-много сигнали има от областите Бургас, Благоевград и Пазарджик. През седмицата на балотажа са постъпили над 1900 сигнала.

Коцев отбеляза също ръст на сигналите - през 2019 г. те са били 1656, като сега увеличението е с над 65%. Образуваните наказателни производства от МВР на отминалите местни избори са 221, докато през 2019 г. техният брой е бил 102.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK