Човешкото безсилие в огнения ад

Снимка: Infomreja.bg

Официалните новини непрестанно текат. Всеки читател и зрител следи обстановката в Кресненско. Гледната точка на жителите на селата, попаднали в огнения ад, е друга.

На входа за село Влахи има полицейски патрул, който ограничава движението на цивилните и допуска само пожарни коли. Малко преди това има чешма и поляна, където са евакуирани днес жителите. Сред тях са млади и стари жители и такива с хижи в селото.

Мъж говори пред служителите на МВР: "Днес до 10.30 часа съм бил горе в селото - на Влахи. Работил съм по градината и нямаше нищо!", а в отговор получи: "Има хора, които работят за овладяването!". Все пак човекът настоява: "Пуснете ни да си спасим имането. Аз съм работил цял живот да градя тази къща. Вие тук не ме пускате да отида в нея. Да вижам, че гори и да седя! Та по-добре мен да запалят!"

На втория ден в Ощава възрастен мъж стоеше пред полицаите, които по същия начин не допускаха хора в селото. Той най-милостиво и с тъга казваше: "Искам да отида да си видя стоката. Да видя как са ми животните!".

В крайна сметка министър Радев, главен комисар Николов, областният управител Михаилов уверяват, че са най-важни две неща в цялата операция: да се защити населението и да не се излагат на опасност пожарникари, доброволци, военни и горски служители. Важен е резултатът досега, че след 5 дни гасене няма нито един пострадал. 

Междувременно в Разлог и София е имало превалявания. В Благоевград има много силен вятър, но без дъжд. Все пак се очаква да завали, за да помогне за овладяването на огъня.

Докато Ощава бе под евакуация, местни се оплакваха, че пожарните са закъснели и че не вършат почти някаква работа. Както и че не им позволяват самите те да гасят. Чуха се много упреци относно бездействието на държавата.

Незнанието какво се случва с дома и имуществото им караше жителите да се изнервят и разплакват. Допълнителна бе и трагедията с дядо Йоско, който изгуби къщата си, спестените си пари, които са изгорели заедно с дома, и съпругата си. Днес бе нейното погребение.

ВИДЕО

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK