Читалището в Брезница става все по-уютно и желано

Снимка: Infomreja.bg

Освен фолклорни групи, в него има и танцов състав

Читалище „Петко Рачев Славейков“ в Брезница е създадено през 1938 година. С времето то се е утвърдило като пазител на фолклорните традиции. Днес в него има две фолклорни групи – мъжка и женска, които се представят отлично при всичките си гостувания в страната и чужбина. Редовно се завръщат със златни медали и купи от фестивалите в Копривщица и „Пирин пее“. Не минава празник в района, че и по-далече, без да ги поканят. Графикът им за гостувания е винаги пълен. Тази неделя например ще бъдат в Баничан, на Празника на шевицата, а малко по-късно – във Ваклиново, на празника на селото.

В момента се подготвят за благотворителен концерт заедно с дванадесетокласници от местното училище.

„Отскоро имаме и група за народни танци. Желаещите да се включат в нея са много. Когато и тя набере скорост, ще се обединим и ще сформираме ансамбъл“, обяснва Нафие Косин, която със смях казва за себе си, че е и секретар, и библиотекар, и ръководител на женската група, и чистач…

Библиотеката към читалището разполага с 14 000 тома. Както навсякъде, и тук четящата аудитория е предимно от по-малките ученици.            

Колкото до сградата на това културно – просветно средище, отдалече личи грижата за него. Санирано, то привлича с красивата си фасада. Вътре също е измазано в приятни цветове, чисто и просторно. Тези дни се подменят столовете на балкона в големия салон. Това ще направи този дом на духовността още по-уютен и желан!

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK