Читалище „Пробуда“ – Кюстендил, отбелязва 60-годишен юбилей

Снимки: НЧ "Пробуда"

Празникът на читалището съвпада с 1 ноември - Деня на народните будители

На 29 октомври 2021 г. в навечерието на Деня на народните будители, читалище „Пробуда“ – Кюстендил, отбеляза 60 години от създаването си. Честванията по повод годишнината започнаха с откриване на изложба на класа по изобразително и приложно изкуство. 

Празникът продължи с откриване на фото-документална изложба представяща дейността на читалището от неговото създаване до наши дни. 

Председателят на читалището Милена Маркова поздрави гостите и връчи грамоти за Почетен член на читалището на известния кюстендилски диригент и музикант Димитър Цветков и режисьора Душко Добрев в знак на признателност и благодарност за приноса към просперитета на читалището.

За „Читател на годината” 2021 бяха наградени Калина Георгиева  и Дария Джонева. 

За ползотворно сътрудничество бяха отличени - Евелина Димитрова – директор на НУ „Св. Климент Охридски“, Анелия Стоймирова – Директор на ДГ "Първи Юни" – филиал „Зорница“ и Маргарита Цекина – директор на ДГ „Слънце”.

Пътят на читалище „Пробуда“ започва през далечната 1961 година на малко тържество в клуба на квартал „Колуша“, помещаващ се в тогавашното така наречено Основно училище. Сред основателите му са: Лазар Митов, Крум Атанасов, Валентин Тренкин, Василка Атанасова, Стоян Димов, Мирчо Ангелов и др. 

През годините в читалището са творили: Школа по изкуствата – пиано, китара, акордеон, цигулка, кларинет, Детски танцов състав, Детски фолклорен хор, Младежки естрадно-сатиричен състав, Балетна формация Бон-бон, Фото-кръжок, секция „Сатира“, Литературен клуб, Формация „Слово“, Театрална трупа „Пробуда“, Рок група, Курсове за манекени и фотомодели, R-Club Кюстендил – със занятия по зумба, канго джъмпс и народни танци, Театрално студио „Бременските музиканти”  и Вокално-инструментална група „Еделвайс“.

Настоятелството изказва благодарност на хората ръководили читалището: Венета Александрова, Виолета Николова, Галя Харалампиева, Иван Андонов и Светлин Кирилов.

От 1971 година читалището се помещава в специално построена за тази цел сграда, в която се намира и до днес. То е второто по големина на територията на община Кюстендил. Разполага с библиотечен фонд над 20 000 единици, което прави библиотеката най-голямата читалищна в община Кюстендил. 

Читалището  е носител на множество награди, дипломи и отличия от Министерство на културата, Министерски съвет и др. Много са и отличията, спечелени от различните самодейни състави и изпълнители.

През годините читалище “Пробуда 1961” се утвърждава като център за висококачествена културна и образователна дейност на територията на Кюстендилска област.

Празникът на читалището съвпада с 1 ноември - Деня на народните будители.

Този ден е един от най-светлите български празници! Делото на народните будители е велико и непреходно, то е в основата на духовното пробуждане и е съхранявало нашия народ през вековете! 

Честит празник на всички дейци на културата и образованието на град Кюстендил!   

Честит празник на читалище „Пробуда 1961“!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK