Читалище "Никола Вапцаров" събра за 17-и път стари горноджумайски родове

Снимки: Читалище "Никола Вапцаров" - Благоевград

За седемнайсети пореден път Народно читалище „Никола Вапцаров-1866” Благоевград стана организатор на традиционната среща на стари горноджумайски родове и бежански групи на българи от Вардарска и Егейска Македония.

Тя бе посветена на предстоящия 150-годишен юбилей на читалището и постави началото на тържествените чествания.

Под стрехите на механа „Старата къща” се събраха над сто потомци на тези фамилии, най-многобройни сред които Големинови, Бръчкови, Кехайови, Бакалови, Аспарухови, Междуречки, Мицови, Стаматови, Джибрилови, Алтъпармакови, Кацарски и други.

Гости на срещата бяха и българи, живеещи от дълги години в Америка, Канада и Австралия. Те бяха поздравени от председателя на читалището и председател на Областния читалищен съвет Васил Новоселски.

В програмата взеха участие Китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци” и Група за стари градски „Нежни звуци” към читалището. „Песен за Благоевград”, музикалната емблема на нашия град, изпята от Димитър Чалъков, отново развълнува всички и ги изправи на крака.

Гостите пяха и се веселиха с изпълненията на певиците Христина Маркова и Павлина Теова и си обещаха да са отново заедно на следващата среща през 2017 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK