Чикаго и Дупница обменят опит в изграждането на социални жилища

Снимка: Infomreja.bg

Дупница е впечатлила ръководството на американския мегаполис с проекта за социални жилища

Градският съвет на Чикаго обмени опит по отношение на жилищната си политика и изграждането на социални жилища с Дупница. Това стана по време на онлайн конференция, част от поредица събития, протичащи под надслов We Will Chicago. Дупница е впечатлила ръководството на американския мегаполис с проекта за социални жилища, които бяха изградени на мястото на бившите казарми чрез проектите „Дом за всеки“ и „Интегра“, финансирани от оперативните програми на ЕС и поканиха Община Дупница. Информация за проекта е достигнала чрез служителка на кметството на Чикаго, която преди време е работила в България като доброволец, а също и чрез информационните платформи на ЕС, където е публикувана информация за проекта.

Този панел бе първият от поредица събития от 7 части около плана. We Will Chicago е първият план от над 50 години и има седем тематични „стълба“, които фокусират политиките му – един от които е „Жилища и квартали“. Целта на панела е да проведе разговор с международни и местни лидери за споделяне на най-добри практики, опит и иновативни методи около жилищното и кварталното развитие.

„Чикаго е един от най-сегрегираните градове в САЩ и ние искаме да покажем някои холистични, изчерпателни начини, по които жилищното строителство и развитието на кварталите могат да интегрират населението, да предоставят възможности за повишаване на благосъстоянието и да развиват общностите“, казват организаторите.

Проектът на Община Дупница беше представен от главен експерт „Европроекти“ Десислава Иванова, която е и координатор в екипа за управление.

„За мен беше чест да представя нашия проект пред чикагската общественост. Чикаго е град, с който се чувствам тясно свързана, тъй като именно него са избрали за свой втори дом много наши съграждани и мои лични приятели. В дискусията от американска страна участваха комисар Хуан Себастиан Ариас, заместник-директор по политиката, офис на кмета и Мариса Новара, комисар, Департамент за жилищата. Домакин бе Дрю Уилямс-Кларк, Директор на Департамент Справедливи и устойчиви общности, към Градски съвет за планиране. Модератор на събитието беше Хедър Д. Париш, изпълнителен директор на фонда Албърт Пик младши. В събитието трябваше да се включи и Еманюел Грегоар, първи заместник-кмет по градско планиране в Париж, за да представи техния опит в решаването на жилищните въпроси, но участието му отпадна поради непредвидени ангажименти.

Лично аз бях впечатлена от факта, че макар и в различни мащаби градовете ни са изправени пред едни и същи проблем при решаване на проблеми, свързани с жилищната политика и сегрегираните етнически общности. Колегите от Чикаго пък бяха впечатлени от пакета социални услуги, които сме предоставили на целевата група по проекта, както и от мащабното безвъзмездно финансиране от страна ЕС и републиканския бюджет. Изявиха желание след време да се запознаят с нашия проект и социалните ни дейности на място”, коментира Иванова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK