Чевръстата кметица на Балдево Илиана Гюрнева би църковната камбана за Коледа и събра цяло село на празник

Снимки: Личен архив

Страхотен коледен празник спретнаха за жителите и гостите на гърменското село Балдево снощи кметицата Илиана Гюрнева и всички деца на малкото, но живо селце.

Илиана Гюрнева сама се качи на камбанарията на местната църква и с празничен звън оповести настъпването на хубавите християнски празници в Балдево.

Местни жители споделиха пред ИНФОМРЕЖА, че откакто Гюрнева е поела кметския пост в Балдево, редовно в празничните дни бие камбаната, грижи се за църквата и посвещава по-голямата част от дните на децата от селото, с които заедно пише домашни и подготвя програмите за всички празници.

Така за посрещането на святата и светла Коледа, с която пристигнаха снощи в Балдево белобрадият старец с красивата си Снежанка, кметът Илиана Гюрнева и децата подготяха почти цял месец уникалната програма, на която всички се възхитиха.

В препълненото и затоплено читалище, за което отново се бе погрижила страхоттната домакиня на селото, децата пяха, играха и възпроизвеждаха красивите коледни традиции, а предната вечер коледари обиколиха цялото село, като не пропуснаха да благословят и дома на кмета Илиана Гюрнева.

В програмата със свои изпълнения се включиха и децата – гостенчета на Балдево, които пристигнаха заедно с родителите си от всички краища на страната, за да празнуват Коледа заедно с баби и дядовци, родители и близки.

Добрият Дядо Коледа раздаде подаръци на всички деца, а кулминацията на вечерта бе подаръкът от Дядо Коледа за кметицата, която трябваше да му изпее песен, за да си го заслужи и получи.

На помощ на нейното изпълнение се притекоха и децата и празникът стана още по-красив и вълнуващ.

"Тази прекрасна и неуморна жена, нашият кмет Илиана Гюрнева, буквално съживи селото ни. Благодарение на нея се върнаха традициите. Благодарение на нея оживя и вярата в църквата в селото ни. Тя ни направи истински щастливи хора, затова ние също я благославяме и й пожелаваме да е жива и здрава, да е все така добра и отзивчива, да ни обединява, както досега, и да води малкото ни селце все към добро", коментираха след коледния празник жителите и гостите на най-християнското село в община Гърмен - Балдево. 

Илиана Гюрнева бе избрана за кмет на Балдево на последните местни избори през 2015 г. Тя е крехка, но силно мотивирана жена, на която нищо не може да й се опре. За по-малко от две години преобрази селото с помощта на общинската администрация в Гърмен, обедини хората, а децата от селото се превърна във възпитател, сценарист, режисьор на програмите за всички празници.

За възрастните хора широко отвори вратите на местния храм, който особено в празничните дни се посещава както от младите хора, така и от децата. Местните разказват, че често с метла в ръка виждат своята кметица да мете улицата пред кметството и пред църквата. Виждат я да посещава и помага на възрастни и самотни хора.

"Нека ни е жива и здрава, защото тя ни е за всичко", споделят и бабите от Балдево, като в храма не забравят да се помолят и за здравето и щастието в семейството й. 

 

КОМЕНТАРИ

Ваялет17:29 - 26.12.2016
Възхитително! Жива и здрава да е прекрасната кметица!
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK