Четирима от пострадалите при катастрофата в Своге остават с опасност за живота

Проф. Николай Габровски, снимка: БГНЕС

Четирима от пострадалите в катастрофата край Своге, настанени в "Пирогов", остават в тежко състояние, съобщи проф. Николай Габровски, директор на лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохирургия в болницата.

В "Пирогов" са транспортирани 8 от ранените, но единият е починал по време на пътя, а друг - малко след пристигането на линейките в лечебното заведение.

При тежката катастрофа починаха 16 души. Сред загиналите е и 13-годишно дете.

В понеделник в манастира "Рождество Богородично", известен и като "Седемте престола", ще бъде отслужена панихида в памет на починалите.

"Състоянието на всички останали беше овладяно, но за четирима от тях сме доста притеснени поради тежестта на съчетаните травми, които имат" - каза на извънреден брифинг проф. Габровски.

Той поясни, че работят едновременно няколко специализирани екипа, за да овладеят множествените травми на пациентите. Лекарят допълни, че болницата разполага с всичко необходимо и за момента не се налага да се търси допълнителна кръв.

Проф. Габровски обаче поясни, че лекарите имат готовност за преливане и всеки, който иска, би могъл да дари, защото болничните заведения винаги имат дефицит.

Той благодари на целия нощен и дневен екип, както и на всички отзовали се лекари, които са помогнали за справяне със ситуацията. Мобилизирани са всички кадри на болницата, някои от лекарите доброволно са прекъснали отпуските си, за да дойдат да помагат.

Проф. Габровски изрази своите съболезнования на близките, приятелите и роднините на починалите хора, като допълни, че лекарите правят всичко по силите си, за да помогнат на оцелелите.

За да се даде по-точна прогноза за тежко пострадалите е необходимо да изминат поне 24 часа след хоспитализирането им.

В университетската болница "Св. Анна" са приети шестима пострадали при катастрофата. Те са стабилизирани, но състоянието им остава тежко. На всички са извършени операции, днес предстоят още интервенции.

Във Военно-медицинската академия са приети двама души. Те са в реанимация, но са контактни. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK