Червените младежи от Югозапада заедно срещу демографската криза

снимки: организаторите

35 млади социалисти от областите Благоевград, Кюстендил и Перник разискваха през уикенда демографските проблеми на страната на двудневен семинар в Паничище. Форумът, който е част от националната кампания „Месец на социалистическата младеж” на Младежкото обединение в БСП, беше организиран от ръководствата на трите области със съдействието на Института за социална интеграция.

В мероприятието активно се включиха общински съветници от Благоевград и Перник, заместник-кметовете на Гоце Делчев и Перник - Богдан Боцев и Станислав Владимиров, а гости бяха областният лидер на БСП в Благоевградско Емил Костадинов и шефът на червените в Банско Костадин Дурчов. 

Основен лектор беше Михаил Балабанов, управител на социологическата фирма Online Solutions, който представи на младите тревожните данни на проучване, според които населението на  България всяка година намалява с  повече от  30 0000 души, а почти 60 % от българите са готови да напуснат страната, за да търсят реализация другаде.

Като този процент е най-висок сред най-младата и трудоспособна част на населението, което, разбира се, означава, че все повече българчета се раждат и остават не у нас, а в чужбина. В резултат на разразилата се в последствие дискусия червените младежи се обединиха около мнението, че за запазване на българската нация са необходими не краткоскрочни мерки, а дългосрочна национална политика и стратегия за борба с демографската криза, която да се изпълнява от всички следващи правителства.

Все пак голямо одобрение срещнаха и конкретни предложения като: безлихвени, държавно гарантирани кредити за млади семейства, безплатно медицинско обслужване на младите майки от първите дни на бременността до една година след раждането, по-дълъг отпуск за млади родители, намаляване на безработицата чрез младежката гаранция и други.

В крайна сметка младите социалисти си обещаха, че ще изведат демографските проблеми като една от основните теми в предстоящата предизборна кампания, а мерките за тяхното решаване като основен приоритет за следващото правителство на БСП.

 

снимки: организаторите
снимки: организаторите
снимки: организаторите

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK