Черниче стана евросело

село Черниче, снимки: infomreja.bg

Симитлийското село Черниче спечели наградата за „Евросело на 2012 г. Призът беше заслужен за двата успешно реализирани проекти по Програмата за развитие на селските райони – за реконструкция на ВиК мрежата и за ремонт на улиците, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

„Черниче има едва 1000 жители, но е пример дори за големите общини как успешно могат да се усвоят 6 млн. лв. европейски средства”, каза зам.-министър Боянова при връчването на наградата.

Второто място и специалният приз на журито за най-много проекти по ПРСР са за с. Чавдар. Най-малката община в България има общо 7 проекта на обща стойност 5.6 млн. лв. Четири от проектите се изпълняват в момента.

Старопланинското село Шипково зае третото място. Евроинвестицията от 3 млн. лв. е на финален етап и скоро 750-те жители на известния балнеоложки курорт ще имат модернизиран водопровод, нова канализация и нова пречиствателна станция за отпадъчни води.

Специалната награда за гражданин грабнаха Джон и Трейси Манли от с. Лиси връх, Шуменско. Те са инвестирали 43 хил. лв. лични средства за развитието на селото.

Почетни грамоти взеха класиралите се от 4-то до 10-о място – Кирково, Бенковски, Рупите, Фотиново, Чорбаджийско, Българево и Калугерово.  

Конкурсът „Евросело 2012” е организиран от Министерството на земеделието и храните под патронажа на министър Мирослав Найденов. В него се състезаваха 18 претенденти, като критериите на журито бяха броят на реализираните проекти по Програмата за развитие на селските райони, усвоените средства, привлечените инвестиции и цялостната промяна в облика на населеното място.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"
 

 

село Черниче, снимки: infomreja.bg
село Черниче, снимки: infomreja.bg
село Черниче, снимки: infomreja.bg
село Черниче, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

тит08:43 - 24.10.2012
Черниче има едва 1000 жители - 6 млн лв с. Чавдар има едва 1406 жители - 5,6 млн лв Старопланинското село Шипково с 750 жители - 3 млн лв. Е на това здраве му кажи. Сбъркана политика, та направо скърца. В тия села хора няма, закриват детски градини и ги правят старчески домове, а държавата чрез еврофондове налива безумно пари, само и само да се покаже някаква усвояемост. В същото време в Брезница, Мосомище и Рибново няма места в детските градини - селата са с по 3 и дори 4 хиляди жители, а хората газят кал до уши, щот само 5 % от улиците са асфалтирани. Изкривена българска действителност! Абсурдистан!
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//