Черги от България, Сърбия и Македония три дни красят Шишковци

снимки: infomreja.bg

За втора година кюстендилското село Шишковци събира черги от Балканите или Балканите на една черга.

„Балканите са една черга, която се кърпи, раздира, пришива. Когато черги от Балканите се сложат на едно място, се вижда, че няма разлика. И животът ни, и манталитетът ни, и музиката ни са едни и същи. Затова трябва да се съберем на една черга“, обяснява идеята на фестивала основният организатор Борислав Крумов. Негова и на кмета на Шишковци Климен Терзийски е заслугата фолклорният форум да го има.  

В продължение на три дни селцето, където Владимир Димитров-Майстора е живял и творил и където присъствието му все още се усеща, е украсено с картини, икони, ръчно изработени сувенири и бижута и, разбира се, пъстри автентични черги, тъкани от българи, сърби и гърци.

Стотици местни жители и гости дойдоха за Международния фестивал „Балканска черга“, който тази година е посветен на 130-годишнината от рождението на Майстора.

В кулинарна надпревара и конкурси за най-вкусно ястие и най-добра домашна ракия мериха умения майстори от трите балкански държави. На откритата сцена в центъра на Шишковци фолклорни групи от България, Сърбия и Македония огласяха цялото село от ранни зори до късна вечер и през трите фестивални дни.

„Къщите по селата пустеят, занаятите се забравят, ястията и рецептите - също. Но когато Балканите се съберат на едно място и покажат самобитност и култура, тогава чергата ще обедини многообразието и ще донесе доходност на хората по селата“, категоричен е Борислав Крумов.

В рамките на фестивала жители на Шишковци и околните села бяха обучени на селски туризъм. „С една презентация им показахме как го правят по другите райони на България. Туристите има какво да видят тук, има леглова база, която може да бъде оползотворена и бабите да изкарват достатъчно пари, за да си приберат внуците от чужбина“, смята още главният организатор на форума.

Крумов е убеден, че ако Майстора можеше отнякъде да види този фестивал, който обединява Балканите, би бил щастлив.

А той бе там. Скулптурата му на площада посрещаше и изпращаше всеки, дошъл за празника в любимото му село. Неколцина съзряха и радостен блясък в очите му.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK