Черешопроизводители на протест пред сградата на Община Кюстендил

снимки: infomreja.bg

Черешопроизводители от община Кюстендил излязоха на протест тази сутрин на централния площад „Велбъжд“.

Десетки бяха недоволните, а подкрепа към тях изразиха и кметовете на малките населени места.

Всички са единодушни, че изключително обидна е изкупната цена от 50 ст. за набран кг плод. В момента единственото търсене от страна на изкупвачите е на розова и бяла череша.

Цената при тях е 60 ст. за кг „Разберете, че няма как да издържим. Плащаме по 35 ст. на берачите за 1 кг набран плод. Какво да остане за нас. Има монопол на пазара от страна на италианска фирма и нашата продукция загнива. Не искат да я изкупуват“, гневяха се собственици на масиви от района на село Таваличево.

За да покажат недоволството си, част от протестиращите изкараха и няколко касетки с череши пред сградата на Община Кюстендил. Според тях по този начин българският земеделец ще бъде поставен пред фалит.

Пред простестиращите излезе и кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той беше категоричен, че за разрешаването на проблема е необходимо да бъде създадено сдружение.

„Поискахме незабавно компенсационни мерки от страна на държавата, надявам се и с подкрепата на Европейската комисия, защото в крайна сметка тези геостратегически проблеми не може да се отразяват на визитката на българското земеделие. Виждаме най-добрата череша на какви цени трябва да бъде продавана, или по-скоро подарявана, а знаем, че тя не бива да остава и на дърветата. Предложихме компенсации от 250 евро на тон, може да се обсъжда евентуално и на декар. Няма да бъде нещо, което да бъде свръхтрудно, вероятно ще става въпрос за не повече от 1-1,5 милиона евро като компенсация, но тя е изключително важна за земеделието“, коментира кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Той припомни, че над 1000 тона череши годишно са продавани в Русия, и то на цена над 1 евро.

„Няма как това да не се отрази на черешопроизводителите в Кюстендилско“, каза още кметът Паунов.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK