"Челси" е най-активният клуб на трансферния пазар в последните пет сезона

Снимка: Pixabay

Следват "Манчестър сити" и "Пари Сен Жермен"

За последните пет сезона "Челси" е най-активният футболен клуб на трансферния пазар. Това показва проучване на Международния център за спортни изследвания (CIES). В него се посочват похарчени суми за футболисти от клубовете.

Представени са 169 клуба, чиито изходящи или входящи сделки са надхвърлили прага от 100 милиона евро.

По отношение на обема на обменените парични средства "Челси" категорично води с 2.572 млрд. евро, следван от "Манчестър сити" (1.726 милиарда) и "Пари Сен Жермен" (1.404 милиарда).

Общо 14 отбора от седем държави са надхвърлили границата от един милиард евро за пет сезона. От тях пет са от Англия, два от Испания, два от Германия, два от Италия, един от Франция, един от Португалия и един от Нидерландия. Сред 169-те отбора, чийто обем на транзакциите е надхвърлил 100 млн. евро, са представени 24 държави, включително пет извън Европа, като за Англия това са 30 клуба.

В Топ 10 единствено "Бенфика" и "Аякс" са клубовете, които са на плюс, съответно в последните десет сезона, пет сезона, както и през настоящия 2023-2024.

"Челси" е на обратния полюс. Сините са на минус 1 милиард за последните десет сезона. За срок последните пет минусът е 782 милиона евро, а за този - 170 млн. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK