Частна колекция с картини на Едгар Дега гостува във Велинград

Снимки: Община Велинград

За първи път в България могат да се видят 34 оригинални произведения на великия импресионист

Илюстрации, рисувани от Дега с непозната за времето си техника, са представени от днес в Историческия музей във Велинград. Създадени по времето на Belle Epoque, те ясно изразяват отношението на художника към замаскираните морални ценности на времето.

Това са единствените илюстрации, рисувани някога от Дега и са специално рисувани за книгата на неговия добър приятел и писател Людовик Халеви “La famille Cardinal” в периода 1877-1878 г.

“Техниката монотип, която използва художникът, е била нова и експериментална, използвайки по-вълнисти щрихи, а не познатата дотогава прецизност на изрисуване на фигурите”, обясни директорът на Историческия музей, Снежана Велева.

Наречена „Едгар Дега – Импресионизъм: Blunt Truth (унищожителна сила)”, изложбата демонстрира как себеизразяването в графична форма е било важна част от духовния живот на импресиониста и е намерило израз в шедьоврите, създадени от него.

Василий Кесаури, представител на латвийската компания Art Expo Sia, която представя картините у нас, започна словото си с молба към гостите на събитието да запазят едноминутно мълчание в памет на жертвите от войната в Украйна и предпочете да говори на английски език.

“В книгата на Халеви, всичко написано от автора е представено по един доста прикрит начин, защото това е сатирична новела, която говори за двама родители, които оказват невероятен контрол върху живота на двете си дъщери, на фона на неморалното, но елегантно време, в което се развива действието”, разказа Кесаури.

Книгата е сатира на социалните катерения на балетни танцьори и секс-търговията зад кулисите. Тъй като Халеви разказва историята  от първо лице, Дега го включва в девет от илюстрациите. „La Famille Cardinal“ предлага поглед към френското общество и парижкия уличен и нощен живот чрез работата на майстора импресионист.

“Изложбата е голямо културно събитие за Велинград и за нас е чест да бъдем негови домакини. Лично искам да благодаря на г-н Кесаури, че тази невероятна изложба гостува за пръв път в България, именно в нашия град”, каза кметът на Велинград д-р Коев, под чийто патронаж се провежда събитието.

“Вярвам, че изложбата ще се превърне в невероятно преживяване за велинградската общественост и гостите на града”, допълни още д-р Коев.

Изложбата гостува в курортния град след успеха си в Литва, Латвия, Словакия и Полша и ще бъде във Велинград до 23 юли 2022 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK