Чапов спира да издържа Пирин

снимки: infomreja.bg, архив

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов и спонсорът на ОФК Пирин Иван Чапов се срещнаха в края на миналата седмица за да бистрят бъдещето на клуба. Двамата обаче не са успели да стигнат до консенсус относно съвместните действия по финансирането на клуба.

Припомняме, че преди една седмица Иван Чапов негласно обяви, че спира да издържа футболния клуб и Детско-юношеската школа. Бизнесменът, който фактически спаси футболната люпилня на таланти след изхвърлянето на клуба от А група през лятото на 2011 година, вече твърдо е решил да спре кранчето.

Иван Чапов е управител на хидроенергийна компания, а през последните няколко години е пряко свързан с футбола. В началото Чапов бе спонсор една от формациите на Пирин, деца родени през 1996 година. В този отбор тренираше синът му Манол Чапов, а треньор бе Константин Герганчев, който в момента е наставник на представителния тим на ОФК Пирин.

Три години тази формация се отличаваше от останалите гарнитури в школата, най-вече с наличната фирмена екипировка и участие в турнири у нас и в чужбина. Амбициите на Чапов да помага на футбола стигнаха и до първия тим на Пирин. През лятото на 2011 година Чапов, Ивайло Андонов и Петър Михтарски създават нов клуб ОФК Пирин, който започва от най-ниското ниво на родния футбол.

В същото време школата е спасена, а елитните отбори от нея продължават участието си първенствата с лиценза на Пирин 2001. През зимната пауза ОФК Пирин взима лиценза на Перун Кресна и продължава участието си в Югозападна В група, като целта и влизане в професионалния футбол. Отборът, обаче остава на второ място в групата, непосредствено след новия член на Б група Пирин Разлог.

Опитите Пирин да влезе в по-горна група по административен начин ударът на камък и орлетата започват отначало. Впоследствие дойде решението на Община Благоевград да помага за финансовата издръжка на футболен клуб "Пирин". Кметството вземе 10 процента от акциите в дружеството.

"Участието на общината ще е символично, целта е тя да е гарант, да има ясна позиция, че е ангажирана с бъдещето на "Пирин", за да стане отборът това, което беше и да върне славата си", заяви тогава градоначалникът. Атанас Камбитов уточни, че финансовата помощ за клуба ще се гарантира в бюджет 2013.

Като доказателство за ангажираността на общината към футбола са продължаващите ремонтни дейности на Спортния интернат и осветлението на стадион "Христо Ботев". От ръководството на клуба, обаче настояват за по- сериозно участие на общината в Пирин или казано с цифри 40% от акциите с цел финансова помощ.

Точно в тази връзка е била и последната среща при закрити врати между Атанас Камбитов и Иван Чапов. Окончателното решение на бизнесмена да се откаже от Пирин показва категорично резултатът от срещата между двете страни. До края на тази седмица Чапов ще обяви официално причините за оттеглянето си от футбола.

 

снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

До до опа12:12 - 04.09.2012
дгд???? Духаш на Гоце Делчевци? Сори ама не си падам по пендели.
закривай15:18 - 03.09.2012
ЗАКРИВАЙ!
До Кико09:41 - 29.08.2012
Настоящото си название "Пирин", клубът от Благоевград получава през 1970 г.
до опа22:09 - 28.08.2012
А бе Опа ли си Ома ли си земи се скрий заедно с твоя ГД. дгд на немски език: der Opa - дядо die Oma - баба

FACEBOOK