Цеков: Строим 5 магистрали, до месец ще се разреши казуса с „Хемус“

Снимка: МРРБ

1583 снегорина са в готовност за снегопочистване в страната

„До края на месеца, най-късно през декември, се очаква да се разреши правният казус с индексирането на цените за строителството на магистрала „Хемус“.“

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия. Той беше категоричен, че основният проблем на „Хемус“ е начинът, по който е възлагано строителството – без спазване на правилата на Закона за обществените поръчки. Затова дълго не се работеше по този обект.

„Разрешаването на правния казус ще даде възможност на строителните фирми да започнат да работят с темповете, разписани в графиците“, допълни министърът.

„Истината е, че у нас едновременно строим 5 магистрали, което не е нормално за една държава. Бюджетът е една рамка, която дава гъвкавост на министрите да инвестират пари там, където има проектна готовност. В бюджета на АПИ има 2,5 млрд. лева и съм сигурен, че в момента, в който бъде разрешен правният казус с индексиране на цените по договори за „Хемус” ще се активира строителството. Това ще стане до края на годината“, подчерта той и допълни, че изграждането на тези магистрали е много важно за страната ни, за да имаме регионална свързаност със съседните държави.

В процес на изграждане освен магистрала „Хемус“, са и магистралите „Европа“, „Струма“, Русе-Велико Търново, скоростният път Видин – Ботевград.

Добрата новина е, че лот 1 на магистрала „Хемус“ може да бъде завършен в рамките на следващата година. При индексация на договорите лот 3 може да бъде достроен следващата година, а лот 2 – да напредне две трети. По последни разчети аутобанът може да стигне до Велико Търново около 2027-ма година, но за 7-и и 8-и участъци се налага да се промени трасето, стана ясно от думите на министъра.

Двата лота на скоростния път Видин – Ботевград между Мездра и Ботевград трябва да са готови до края на 2025 г., като в края на тази година трябва да се отвори трасето за движение, но ще продължи работата по изграждането на мостовите съоръжения.

„Строителството винаги създава дискомфорт на живущите около строежа и не е нормално в следствие на взривни работи да се стига до щети“, коментира Андрей Цеков създалото се напрежение след контролираните взривни работи край село Ребърково, където текат строителни работи по модернизацията на трасето Мездра – Лютидол. Според него в този случай очевидно става въпрос за неспазване на технологиите за работа с взривни вещества. От направената от АПИ проверка става ясно обаче, че формално са спазени всички изисквания.

„Не е нормално при контролирани взривни дейности да има щети. Очевидно проектът е бил неправилен, контролът е бил недостатъчен, трябва да се вземат мерки от надзорните органи, за да не се повтори“, заяви още Цеков.

Регионалният министър уточни, че настоящият проект за довършването на магистрала „Струма“ е за трасе по източния склон на Кресненското дефиле. Той припомни, че в управленската програма на правителството е записано, че решението едното платно на магистралата да минава през дефилето е неудачно и се търсят варианти то да бъде изнесено извън дефилето.

„Това категорично нищо няма да забави“, увери министърът и добави, че в момента е възложено строителството само на трасето през източния склон. Договорът за завършването на участъка е до 2027 г. Другото трасе – през Кресненското дефиле, не трябва да се строи, категоричен е Андрей Цеков. То може да е временно, докато се построи трасе извън дефилето.

Регионалният министър обяви и резултатите от продължаващите през октомври проверки на още 14 пътни участъка в гаранционен срок. Тестовете с профилограф и сондажни ядки стартираха през септември. През октомври са изследвани близо 242 км. Взети са и 129 сандажни проби. Резултатите показват, че е установен един участък с пропадане и слягане на асфалта, в 3 недостатъчна дебелина на асфалта, а при 7 моста има констатирани конструктивни дефекти. Всички изпълнители са поканени да си отстранят недостатъците.

„Когато контролът е неизбежен и когато знаят, че ще бъдат проверени, няма да допускат икономии на асфалт“, беше категоричен министърът. Той допълни, че строителните компании вече отстраняват установените несъответствия при първия етап на проверката през септември на други пътни участъци в гаранционен срок.

„Имаме пълна мобилизация за зимното поддържане, има сключени договори за зимно поддържане на републиканските пътища, 1583 снегорина са в готовност за почистване на снега в цялата страна“, съобщи още Цеков.

Той беше категоричен, че управлението на страната е стабилно и няма сензация в политическата ситуация от последните дни.

„Управлението винаги е под риск във всяка парламентарна република, особено, когато се крепи на мнозинства межу партии, които са политически опоненти по много теми“.

Според Адрей Цеков обединяващите приоритетите са много по -силни от временните дразги.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK