CBS: Руски командири са получили заповеди за нахлуване в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пред Си Би Ес посланикът на Руската федерация в САЩ подчерта, че руско нашествие в Украйна няма и "няма такива планове"

Американското разузнаване разполага със сведения, че руски полеви командири са получили заповеди за нахлуване в Украйна и вече планират маневрите в секторите от бойното поле, за които ще отговарят, твърди Си Би Ес.

Телевизията цитира държавния секретар Антъни Блинкън да повтаря позицията на официален Вашингтон, че руският президент Владимир Путин вече е взел решение за нахлуване. Като потвърждение на опасенията си Блинкън привежда съобщенията, че 30 000 руски войници ще останат в Беларус и след приключващите днес учения.

Пред Си Би Ес посланикът на Руската федерация в САЩ Анатолий Антонов подчерта, че руско нашествие в Украйна няма и "няма такива планове".

"Ние не се опитваме да отнемем територии на други държави. Бих искал да потвърдя, че Донбас и Луганск са част от Украйна", изтъкна руският дипломат.

Руските медии обвиняват Си Би Ес, че "значително" е "орязала" изказванията на Антонов в интервюто, излъчено на запис.

Руските медии съобщават днес за десетки нарушения на примирието в Източна Украйна, като изтъкват, че украинската армия използва гранатомети, произведени в България. Същите източници съобщават за загинали двама мирни жители и общо 53 000 жители на областите Донецк и Луганск, евакуирани в Русия през последните две денонощия.

Украинските медии твърдят, че руски наемници са обстреляли многократно селища, намиращи се под контрола на Киев, с тежка артилерия, разположена сред жилищни сгради.

И двете страни са единодушни, че ескалацията на бойните действия не отслабва вече четвърти ден.

Държавният секретар на САЩ уточни в едно от интервютата си вчера, че допълнително го притеснява задържането на около 30 000 руски военни за учения в Беларус до границата с Украйна.

В изявление Беларус обвини "влошаването на ситуацията" в Източна Украйна като една от причините за удължаване на ученията в страната, които трябваше да приключат вчера. Украинският министър на отбраната Алексей Резников каза, че говоренето за предстояща руска инвазия все още е "неуместно", тъй като не са сформирани "ударни групи" в близост до границата. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//