Българско училище „Д-р Петър Берон” откриха в кипърския град Ларнака

снимки: личен архив

Българско училище, което носи името на д-р Петър Берон, откриха преди дни за децата си работещите във втория по големина град в Кипър - Ларнака. В школото се обучават 80 български деца от учители, избрани от самите родители.

Директор на новото учебно заведение е Надя Георгиева, която заедно с колегите си педагози спечели сърцата и уважението на майките и бащите, децата и цялата българска общност в Ларнака.

Само преди седмица директорката получи и големия приз „Учител на годината” на пищно тържество, оранизирано от "Българският вестник" в Кипър, за което ИНФОМРЕЖА писа.

„Цялата българска общност се събрахме и отпразнувахме много тържествено двойния празник на нашето училище - неговото откриване и патронния му празник", съобщиха Бонка и Ангел Халембакови от Гоце Делчев, които от четири години работят в Ларнака и са неразделна част от голямото българско семейство там.

Свещеникът отец Станислав, който служи и управлява българската църква в Ларнака, освети новата придобивка за нашенци в кипърския град и пожела на учители, ученици и родители да стимулират децата да се трудят достойно на нивата на знанието и никога да не забравят българското АБВ.

Богатата литературна програма, подготвената от българчета, просълзи родители и гости, а многото цветя, подарени на учителите, изрази всеобщата любов, доверие и уважение към учителската професия.

Събитието за откриването и освещаването на училището уважи и известният и многоуважаван в цял Кипър български хирург от хаджидимовското село Тешово д-р Любен Крушовски, който успешно управлява собствената си частна клиника на островната държава. Д-р Любен Крушовски пък бе номиниран за мъж на 2013 година в класацията на "Българският вестник".

 

снимки: личен архив
Родители на български деца в Ларнака по време на освещаването на училището
Бонка и Ангел Халембакови с хирурга д-р Любен Крушовски
снимки: личен архив

КОМЕНТАРИ

Радослав Георгиев10:21 - 09.08.2014
В този материал няма почти нито един факт, отговарящ на истината! Българско училище 'Д-р Петър Берон ' e създадено през 2008 г. към Съюза на българите в Ларнака с цел запазване и съхраняване на българските традиции и българската култура зад граница и даване на възможност на учениците за продължаване на обучението си в България, без полагане на приравнителни изпити. Изучават се български език и литература, история и география на България. Обучението се провежда от правоспособни учители, чиито дипломи са одобрени и лицензирани от Министерството на образованието, младежта и науката в сграда на местно училище по програми, одобрени от МОМН.
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK