Българските спортисти преминават ехокардиографски изследвания с новозакупена модерна апаратура

Снимка: ММС

Българските спортисти вече имат възможност да използват новозакупената от Министерството на младежта и спорта модерна ултразвукова апаратура за ехокардиографски изследвания в „Специализираната болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина проф. д-р Димитър Шойлев“.

С нея безплатно вече бяха направени изследвания на сърцето и опорно-двигателния апарат на националните отбори по художествена гимнастика и биатлон, като предстои да ги преминат националните  състезатели от всички спортове и участниците в Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

Паралелно състезателите минават и функционални изследвания в лабораторията на Дирекция "Координация и контрол на спортната подготовка" към ММС.

„Вече разполагаме с една модерна апаратура, която е изключително важна, за да сме в крак с най-новите изисквания за диагностиране на сърдечни проблеми при спортистите“, заяви изпълнителният директор на „СБАЛТОСМ – проф. д-р Димитър Шойлев“ д-р Георги Дамянов.

Световните тенденции вече са по време на прегледите на спортистите да се прави освен електрокардиограма и ехокардиографско изследване, което е с най-високи диагностични възможности за откриване на заболявания, водещи до внезапна сърдечна смърт. Такива се правят например в Италия, където спортната кардиология е най-силно развита и са задължителни за турнирите под егидата на ФИФА и УЕФА. 

Настоящата Наредба за задължителните профилактични прегледи при спортистите не изисква преминаването през ехокардиографско изследване. В новия Закон за физическото възпитание и спорта обаче е предвидено изготвянето на нова наредба, с която това ще стане задължително. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK