Български организации почетоха паметта на загиналите в сръбския терор

снимки: Културно-информационен център - Босилеград

Представители на българските организации КИЦ „Босилеград“, Демократически съюз на българите и Гражданско сдружение „ГЛАС“ почетоха паметта на невинните жертви на сръбския терор в Босилеградско.

“И този път полицейска патрулка проследи събитието от разстояние. На 15 май 1917 година сръбска паравоенна част от около 200 души, предвождана от косовския сърбин и поручик от сръбската кралска войска Коста Йованович Печанац, нахлува на тогавашната българска територия, избива 32 души цивилно население, опожарява Босилеград и селата Горна и Долна Ръжана, Горна и Долна Любата и Горна Лисина като изгаря 317 къщи и нанася материални щети за 2,5 милиона тогавашни лева. Извършителите на престъплението и до днес не са наказани”, разказва председателят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов.

Български организации и граждани преди няколко години възстановиха запазените до наши дни надгробни паметници на учителя Стою Аначков Попов, който е заклан на прага на къщата си в с. Долна Любата, и на Рангел Гергинов в с. Горна Любата.

На същия ден, 15 май 1945 г., седмица след капитулацията на фашистка Германия е извършено най-масовото унищожаване на хора по време на Втората световна война от Титовата армия в Блайбург, когато по официални данни на Р Хърватска са избити над 200 000 невъоръжени военнопленници, мъже жени и деца в това число и цели семейства.

 

снимки: Културно-информационен център - Босилеград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK