Български евродепутати представиха своите приоритети за предстоящия мандат

Снимка: Infomreja.bg

Бюрото на Европейския парламент в България бе домакин на публична дискусия, посветена на приоритетите за новия мандат на българските евродепутати.

Дискусията се проведе в зала 6 на Националния дворец на културата в София вчера.

По време на събитието, открито от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, бяха представени членовете на ЕП, избрани от България. Присъстващите евродепутати посочиха областите, в които планират да бъдат активни и парламентарните комисии, в които ще работят през предстоящия 9-и мандат на Европейския парламент. Всички те подчертаха, че важните за България теми ще бъдат отстоявани единно от представителите на страната ни в ЕП. Модератор на дискусията беше журналистката Добрина Чешмеджиева.

При представянето си Асим Адемов (ЕНП) обяви, че се чувства на място в комисията по култура и образование и ще работи за инвестиции в образователната система. Той отбеляза, че земеделският сектор трябва да се модернизира, като се подготвят кадри в училищата и университетите. Като член на комисиите по външна политика и конституционни въпросиАлександър Йорданов (ЕНП) обърна внимание на сигурността в Черноморския регион и важността на политиките на Европейския съюз по отношение на Западните Балкани.

Петър Витанов (С&Д) изтъкна като основен свой приоритет затвърждаването на интеграцията в Европейския съюз, но също така и запазването на основните му принципи като свободното движение на хора, стоки и капитали, в контекста на защитата на конкурентоспособността на българските превозвачи. Петър Витанов е член на комисията по транспорт и туризъм.

Илхан Кючюк (Обнови Европа), който е член на комисията по външни работи, изрази мнение, че ЕС има нужда да изгради ясна стратегия за комуникация с Китай, Русия и Турция, както и да намери начин за интегрирането на Западните Балкани. Атидже Алиева-Вели (Обнови Европа) коментира отсъстващото инфраструктурно развитие в селските райони и ролята на инвестициите за повишаване качеството на живот в тях. Освен заместник-член на комисията по земеделие и развитие на селските райони, г-жа Алиева-Вели ще работи и като пълноправен член в комисията по заетост и социални въпроси

На събитието присъстваха повече от 150 гости, като сред тях бяха представители на държавни институции, неправителствения сектор, медии, академичната общност и граждани. Публиката в залата, както и зрителите онлайн се включиха активно в дискусията с въпроси и коментари. Сред темите преобладаваха тези, свързани с политиката на разширяване на ЕС към Западните Балкани, сигурността, модернизацията на селското стопанство, повишаването на жизнения стандарт, образованието, разпределението на висшите постове в европейските институции и др.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK