Българска анимация в борба за номинация за "Оскар"

Източник: Getty Images/Guliver

Късометражната анимация "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов от сборника „И други истории" е сред 10-те късометражни филма, които ще се борят за номинация за "Оскар", пише Vesti.bg.

Номинациите за 89-ата церемония по връчване на престижните статуетки ще бъдат обявени на 24 януари 2017 г., а самото бляскаво събитие ще се проведе на 26 февруари 2017 г. в "Долби тиътър" в Холивуд.

Българската лента ще се бори за номинация с още 9 филма, от които ще бъдат селектирани само пет.

8-минутният филм, създаден и режисиран от Ушев, е продукция на Канада и Франция и разказва историята на Вайша – момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, гледайки с едното си око в миналото, а с другото - в бъдещето.

Анимацията вече е номинирана и за „Кристална мечка” на Берлинале в късометражната категория Generation 14+, освен това взе награда за кратка анимация на филмовия фестивал в Чикаго. 

За Теодор Ушев това не е първи пробив в десетката за Оскарите. През 2013 г. неговият филм "Глория Виктория" също попадна в претендентите за номинации.

Аниматорът има богата визитка, оцветена с куп награди и номинации. Преподава и провежда майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света. През май 2014 г. Канадският филмов институт издаде книга, посветена на филмите му. Всъщност той от над 15 години живее в Канада.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK