Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз

Снимка: БТА

Австрия, Полша и Румъния се нареждат в топ 3 на най-щастливите нации

Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз. Австрия, Полша и Румъния пък се нареждат в топ 3 на най-щастливите нации. Това показва ново проучване на Европейския съюз, което се провежда всяка година от "Евростат". Скалата за оценки върви от 0, което е абсолютно неудовлетворение от живота в страната, до 10, което показва, че нещата няма как да са по-добре. Проверява се също и колко оптимистично настроени са хората за бъдещото, съобщава БНР.

България е единствената страна от 27-те в Европейския съюз, чиито граждани са дали оценка по-малко от 6 върху цялостното си задоволство от живота. Германците, които живеят в държавата с най-силна икономика в Съюза, също не са доволни от живота в страната си. През 2021 година те са дали оценка от 7.1, като сега оценяват живота си на 6.5. 

Проучване на института "Рейнголд" показва, че 20% от населението на Германия се чувстват претоварени и тревожни, а други 9% са обзети от апатия.

Германия също така страда от икономическа стагнация, заедно с безпокойство, свързано с войната в Украйна, както и от безпрецедентен ръст на имиграцията и се управлява от сравнително непопулярно правителство. Австрия заема челно място в класацията за най-щастливите нации. Не за първи път хората там дават оценка 8 на нивото на щастие.

Румъния и Полша, от друга страна, са сред държавите, които традиционно се смятат за по-бедни. Затова изследването посочва, че парите не са най- големият критерий за щастие. Факторите за щастие в тези страни са възраст, образователна степен и семейни отношения. Изследването показва още, че най-щастливи са домакинствата, в които има дете. Най-нещастни са тези, които живеят сами. Това обаче е характерно за Европа, докато изследвания от други континенти показва обратната тенденция. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK