Българите питат Гугъл: Как да крадем ток?

Снимки: Гугъл

Връзката между човека и компютъра е толкова силна в 21. век, колкото между ловеца и пушката. Интересно е обаче как най-известната търсачка в света Гугъл стреля и уцелва това, което търсим ние.

Мишката или „умният“ телефон са неразделна част от ръката ни, почти сраснали са се вече. Същото беше и с дистанционното преди 20 г., когато вестниците бяха на хартия, а телефоните на кабел.

И изведнъж се отприщва онзи бенд от свобода и информация, така бленуван във времето на соца. Гугъл дава всичко на българина, което не е разбрал, срам го било да попита, не е знаел и не е могъл. Всички знаят, че много голяма част от информацията – като тази как се прави бомба или оръжие в домашни условия, бе свалена от търсачката в САЩ и други страни, заради потенциалната опасност от тероризъм.

Кратко проучване на ИНФОМРЕЖА установи, че Гугъл в България е източник на едно много по-скромно и добронамерено търсене и най-важното, въпросите, които задаваме, очертават народопсихологията ни във виртуалното пространство и реализацията в реалното.

Зададохме на Гугъл петте „Ка“ въпроса или казано иначе: Къде, Как, Кой, Какво, Колко + Защо. Интересни попадения има в първите съвпадения, които се появяват в търсачката.

Питайки Гугъл „Как“ установяваме, че балканската душа на българина е весела и музикална напук на всичко, затова най-честият въпрос е „Как се свалят песни от Ю Туб?“, последван от „Как се прави?“. На трето и четвърто място българите залагат на грамотността, затова искат да знаят „Как се пише?“ и „Как се пише есе?“.

Ако към ключовата дума „Как“ прибавим „да“ („Как да“) се появяват още по-интересни въпроси. Инвеститорската мисъл на българина става все по-голяма наред с това да изглежда добре – бизнесът е визия, би казал някой. Затова въпросите към Гугъл са подредени в следния ред: Как да купя акции?, Как да кача килограми? (В разрез с разбирането, че нацията ни затлъстява), Как да кажа на момиче, че го харесвам?

Най-най-най-любопитен е фактът, че най-търсените ключови словосъчетания, свързани с „Как“ са:
Как да крадем пари

Как да крадем пари от банкомат

Как да крадем интернет от комшията

Как да крадем ток

Благодарение на един компютър можем почти научно да обясним високия процент на битова престъпност в страната, повторяемостта на криминалните деяния и защо винаги трябва да сме на чужд гръб, по-лесно ли е?

И когато казваме, че Гугъл знае всичко, то наистина е така. Въпрос към търсачката: „Колко е часът?“, също и „Колко вода трябва да пием?“, но следва и отговор по български: „Колкото, толкова“. Не само Господ е българин, и Гугъл е!

На въпроса „Кога“ се проявяват вариантите: кога е Черешова Задушница, кога е Петровден, кога е пълнолуние, кога се пише запетая.

Най-търсеният отговор от българите е „Какво означава ГЕРБ“. Ето на това му се казва питане! Масово хората не знаят, че партията на Борисов не носи името на красиво цвете, не е и абревиатура от Граждани за европейско развитие на България по аналогия с едноименното сдружение, а е дума, официално название на партията, съгласно нейния устав.

И разбира се българинът след политиката сяда на масата и отново пита: Какво да ям, какво да сготвя.

Неистово се оказва търсенето на опредени личности в страната. Не, не на Митьо Очите, а на телевизионери. Явно българинът силно се безпокои от това: Къде е Виктор Николаев, Къде е Ани Цолова, Къде е батко и Къде е Маги.

В допълнение се задават и изключително важните въпроси: Къде кълве… и къде вали.

Дори и философията на Шекспир е възпряна от така задълбочените питания в Гугъл по български: Защо точно той, Защо Мтел става А1 и Защо горчат краставиците.

Всички тези резултати може да откриете и сами през телефона, компютъра, таблета. Ще попаднете на още много, много размисли, довели до безсъние сънародниците ни. Гугъл може да ви развесели истински. Константинов е казал „Опознай родината, за да я обикнеш“, същото се отнася и за хората около нас – вечните търсачи в търсачката.

А как Гугъл намира, ще оставим за финал:

Освен търсене по ключови думи, Гугъл предоставя търсене по повече от 22 специални  характеристики, като например: синоними, метеорологични прогнози, часови зони, борсови котировки, карти, данни от земетресения, кино прожекции, летища, списъци, спортни резултати и т.н.. Има специални функции за боравене с числа: цени, температури, пари, преход в различни мерни единици, изчисления, търсене на притурки и теми, патенти, телефонни кодове, плюс недоразвит езиковия превод между над 100 езика.

Критериите, според които се подреждат резултатите от търсенето, се пазят в тайна за да не могат спамерите да злоупотребяват с тях.

Затова все по-голяма роля играе ролята на самите търсещи и тяхното поведение. Иначе казано, като все по-важен фактор се оформя не само колко оригинално и пълно е съдържанието, но и как хората реагират на него.

Колкото по-популярен е даден въпрос и колкото повече кликове събира, толкова по-напред излиза той в търсачката.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK