България се подготвя за Европейските дни на наследството

Снимка: europeanheritagedays. com

Предвидени са над 200 събития

С над 200 събития в цялата страна България за пореден път ще се включи в инициативата Европейски дни на наследството. „Европа, общо наследство“ е мотото на инициативата тази година, информира БНР.

Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в Европейските дни на наследството - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави проявата най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят.

Целта вече повече от 25 години е хората да опознаят и да ценят наследството си и да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи. „Живо наследство“ е темата тази година, посветена на традиционните знания, умения и обичаи, предавани от поколение на поколение.

У нас са планирани десетки творчески работилници, арт ателиета, фестивали, концерти, беседи, литературни четения, лекции. Ще се проведат през септември в 60 общини в цялата страна.

Домакини ще са музеи, библиотеки, етнографски комплекси, читалища и галерии. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK