България подкрепя санкции срещу отговорните за изборните фалшификации в Беларус

Снимки: МВнР

Захариева участва в проведеното днес в Брюксел редовно заседание на Съвет „Външни работи“

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в проведеното днес в Брюксел редовно заседание на Съвет „Външни работи“. Сред основните дискутирани теми бяха ситуацията в Беларус и отравянето на руския опозиционен водач Алексей Навални.

Работният ден на министрите на външните работи от ЕС започна с неформална среща с кандидата за президент на опозицията в Беларус Светлана Тихановская. Тя ги информира за актуалната политическа ситуация в Беларус и за предприетите от режима репресивни мерки спрямо протестиращите граждани - над 12 000 са арестуваните, близо 500 души са претърпели полицейско насилие. Според Тихановская над 100 компании, базирани в Беларус, планират релокация заради влошаващата се политическа ситуация.

Външните министри на държавите - членки на ЕС потвърдиха категоричната си подкрепа за справедливите искания на гражданското общество в Беларус, като остро осъдиха репресивните мерки на властите и настояха за незабавно освобождаване на всички задържани по време на протестите и стартиране на приобщаващ национален диалог.

„България подкрепя налагането  на санкции срещу хората, отговорни за изборните фалшификации и за репресиите срещу мирното население. Необходим е диалог, но не само с Координационния съвет, а с всички легитимни представители на гражданското общество“, заяви в изказването си министър Екатерина Захариева.  Налагането на санкции бе подкрепено от повечето първи дипломати, като въпросът ще бъде обсъден и от лидерите на Европейския съвет тази седмица.

Върховният представител Борел призова за цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус с оглед набелязване на области за селективно ангажиране и за увеличаване на подкрепата за гражданското общество.

По отношение на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който вече се възстановява в Берлинската болница „Шарите”, министрите подчертаха, че Русия трябва да съдейства за провеждането на незабавно независимо разследване и изправяне на виновните пред правосъдието. ЕС е готов да отговори с подходящи мерки на този напълно неприемлив акт, включително чрез евентуално налагане на санкции.  

Външните министри обсъдиха перспективите за възобновяване на политическия процес в Либия под егидата на ООН и в изпълнение на заключенията от Берлинската конференция от януари 2020 г.  Захариева изтъкна необходимостта от скорошно определяне на специални представители на ЕС и на ООН за Либия, което ще институционализира приноса в дипломатическите усилия на международната общност. Съветът прие допълнителни санкции спрямо физически и юридически лица във връзка с нарушения на правата на човека и на оръжейното ембарго.

Министрите на външните работи проведоха дискусия по отношенията между ЕС и Африканския съюз. „ЕС трябва да насърчава социално-икономическото развитие на африканските държави, подобряване на възможностите за образование и заетост на младите хора, които да допринасят за развитието на своите общества и да не насърчават миграцията“, подчерта българският първи дипломат.

По време на работния обяд министрите проведоха неформална дискусия по отношенията със страните от Южното съседство. „От стратегически интерес за ЕС е да положи усилия и да допринесе за постигането на мир, икономически напредък и развитие за всички държави от региона“, заяви Екатерина Захариева и отново призова за свикване на Съвет за асоцииране ЕС-Израел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK