България подкрепя общоевропейски правила за бързо изграждане на високоскоростни мрежи

Снимка: МТИС

По думите му това ще допринесе за изпълнение на проектите за високоскоростна свързаност

България подкрепя създаването на ясни правила за бързо изграждане на гигабитови мрежи, за намаляване на разходите за строителство и на административната тежест. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Григори Григоров по време на заседание на Съвета на ЕС, формат „Телекомуникации“, съобщават от ведомството.

По думите му това ще допринесе за изпълнение на проектите за високоскоростна свързаност, които са залегнали в Националния план за възстановяване и устойчивост. „В тази връзка са важни предложенията на Европейския парламент за стимулиране на инвестициите на телеком операторите, включително идеята за облекчаване на строителния режим за някои елементи на мрежите“, каза Григори Григоров в рамките на дебата на Законодателния акт за гигабитовата инфраструктура.

Българската страна предлага на ниво ЕС да се извърши паспортизация на актуалната подводна кабелна свързаност, посочи заместник-министърът. Оценката трябва да бъде направена от гледна точка на времето на първоначалното им полагане, предоставяните към момента услуги, наличието на резервен капацитет и др. „Целта е да се улесни изграждането на нови и модернизиране на съществуващите подводни кабели, да се идентифицират международните договори, които се нуждаят от актуализиране и да се изяснят пазарните условия за телеком операторите и доставчиците на съдържание“, поясни българският представител. Той добави, че е необходимо да се приоритизира финансирането на проекти за подмяна на остарелите кабели от стратегически интерес за ЕС в акваторията на Черно море.

В рамките на форума в Брюксел заместник-министър Григоров проведе и срещи с представители на Европейската комисия във връзка с Плана за преструктуриране на „Български пощи“ ЕАД, чието разглеждане е в напреднала фаза. Бе подчертана важността на стратегическия документ за финансовото стабилизиране на дружеството и развитието на неговите търговски услуги. Инициирани бяха и първоначални разговори за предстоящите нотификации на  държавни помощи за услугите от общ икономически интерес, предоставяни от „Български пощи“ ЕАД.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK