България очаква помощ от Германия, Австрия и Нидерландия в охрана на външната граница на ЕС с Турция

Снимка: БГНЕС

"Имаме нужда и от експертиза, и от директна помощ при обработване на огромния обем от товари", заяви премиерът Денков

България очаква експерти от Германия, Австрия и Нидерландия, сред които и митничари, да наблюдават на място дейностите и да подсилят охраната на външната граница на Европейския съюз с Турция. Премиерът Николай Денков отправи такива покани в лични срещи с федералните канцлери на Германия Олаф Шолц и на Австрия Карл Нехамер, както и с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, съобщава БНР.

Разговори за включване на германски митничари в работата на българо-турската граница са водени още при предишното редовно правителство на Кирил Петков.

Тогава идеята не е била реализирана поради предсрочното прекратяване на мандата му, а след това не е била възприета от служебното правителство.

Сега поканата за съвместна охрана на границата се разширява, като се включват и други експерти от общо три държави.

"Имаме нужда и от експертиза, и от директна помощ при обработването на огромния обем от товари, който минава през България особено след началото на войната в Украйна“, заяви премиерът Денков.

Според него участието на европейски експерти в охраната на границата е част от решението на проблема с доверието на нашите партньори към България, което към момента е основна пречка пред приемането на страната ни в Шенген.

Същевременно ще се работи и по сформирането съвместно с Европол на базиран у нас европейски координационен център, който ще се фокусира върху противодействието срещу организирания трафик на хора.

На срещата с германския канцлер Олаф Шолц е обсъдена и темата за преговорите на Северна Македония. България е потвърдила позицията си, че очаква да бъдат приети договорените промени в конституцията на западната ни съседка, с които да бъдат признати българите като равноправни граждани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK