Няма пострадали български граждани при инцидента в Пирот, където дерайлира български товарен влак, натоварен с амоняк. Това заяви за БНТ българският консул в Ниш Димитър Цанев. Той уточни, че българи са информирали за инцидента генералното консулство в Ниш. След преглед на шест от тях се оказало, че състоянието им не е притеснително и са освободени.

Консулът обясни, че има пострадали 51 сръбски граждани и гръцки гражданин в болница.

Заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски потвърди, че няма пострадали българи.

Влакът е с български товар, но няма как да се търси отговорност от страната ни за случилото се, тъй като към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници, поясни той.

Всички 20 вагона са френски и немски като са наети, транспортирани от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на колегите от сръбския държавен железопътен оператор. Машинистите са от страна на сръбския оператор. Не може да се търси отговорност от България при положение, че сръбските железници са приели технически влака на границата, категорични са от МТС.

Папукчийски поясни, че България е предложила помощ за справяне с инцидента.

По информация на българските власти са се обърнали 3 вагона от композицията. При дерайлирането има спукан балон на едната от амонячните цистерни, което е довело до сериозен разлив. От другите два обърнати вагона е имало теч откъм капаците, но той бързо е овладян.