България на полуфинал в Лондон

снимка: Reuters

Мъжкият национален отбор по волейбол на България продължава да пише фантастичната си олимпийска история, като се класира на полуфинал за първи път от 32 години насам, пише sportal.bg. Възпитаниците на селекционера Найден Найденов разгромиха Германия с 3:0 (25:20, 25:16, 25:14) в последния 1/4-финал на волейболния турнир на Олимпиадата в Лондон, игран тази вечер в зала "Ърлс Корт". Така българите се класираха на полуфиналите, където ще срещнат победителя в Световната купа през 2011 година Русия, която по-рано днес би категорично Полша също с 3:0 гейма. Полуфиналната среща е в петък (10 август) от 17,00 часа българско време и ще бъде предавана пряко по БНТ1.

Срещата започна отлично за българите, които бързо поведоха с 5:0 след атака на Тодор Алексиев, контра на Цветан Соколов и три последователни грешки на германците след серия от сервиси на Алексиев. което накара белгийският наставник на Бундестима Витал Хейнен да вземе тайм-аут. Въпреки това, техническото прекъсване дойде при 8:4 за българските момчета след атака през центъра на Виктор Йосифов. Разликата нарасна до 12:6 след две страхотни блокади на Николай Николов. Българските "лъвове" запазиха предимството си до 16:11 след технично отиграване на Тодор Скримов. Последва нова успешна атака на Алексиев и 17:11. Постепенно Германия намали изоставането си до 18:21 след грешка от сервис на Ники Николов и контраатака на Маркус Бьоме. Разликата се запази до 23:20, след което България взе гейма с 25:20 след сервис в аут на разпределителя Симон Тишер, който влезе като резерва, и силна контраатака на Цецо Соколов.

В началото на втората част Германия успя да дръпне с 4:2 след атака в аут на Тодор Скримов и ас на Георг Гроцер. Последва равенство при 6:6 след грешка от сервис на Маркус Бьоме и отлична блокада на Ники Николов, след което България се оттегли на първата техническа пауза с точка преднина - 8:7 след грешка при мрежата на Макс Гюнтьор. Разликата леко нарасна при 10:8 след носена топка на германския посрещач Денис Калиберда. Резултатът стана 13:10 след грешка в атака на Георг Гроцер и 16:11 след мощна контраатака на Соколов и ас на Скримов. Последваха грешки на Скримов от сервис и Алексиев в атака, както и мощен ас на Маркус Бьоме - 16:14 и тайм-аут за Найден Найденов. Това даде ефект и България си върна преднината при 21:16 след поредна атака на Соколов и страхотна блокада на Ники Николов. Разликата набъбна до 23:16 след два блок-аута на Цецо Соколов и Тодор Скримов, след което българските "лъвове" затвориха гейма при 25:16 след контраатака на Ники Николов и блокада на Соколов.

Третият гейм стартира равностойно до 3:3, след което българите поведоха с 5:3 след носена топка на Маркус Поп и атака в аут на Георг Гроцер. Въпреки прекъсването за Витал Хейнен, разликата нарасна до 7:3 след ас на Цецо Соколов и блокада на Виктор Йосифов и 8:4 след силна атака от втора линия на Соколов. Предимството продължи да расте до 13:6 след блокада на Соколов и две успешни атаки на Тодор Алексиев и 16:8 след поредна атака на Соколов. Последваха две грешки на германците в посрещане и атака в аут на Георг Гроцер и 19:8. Българските волейболисти заиграха спокойно до 23:13, след което спечелиха гейма с 25:14 след бърза атака през центъра на Ники Николов, а с това и мача с 3:0.

БЪЛГАРИЯ - ГЕРМАНИЯ 3:0 (25:20, 25:16, 25:14)
БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Тодор Алексиев, Николай Николов, Виктор Йосифов - Теодор Салпаров-либеро
Старши-треньор: Найден Найденов
Треньор: Камило Плачи
ГЕРМАНИЯ: Лукаш Кампа, Георг Гроцер, Маркус Поп, Денис Калиберда, Маркус Бьоме, Макс Гюнтьор - Маркус Щоервалд-либеро
Старши-треньор: Витал Хейнен
Треньор: Ралф Бергман. /sportal.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK