България и Македония подписват Меморандум за разбирателство

Снимка: Infomreja.bg

Предстои подписване на Меморандум за разбирателство между Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България и Министерството на местното самоуправление на Република Македония. Той ще бъде подписан в нашата съседка като датата ще бъде уточнена допълнително.

Министрите Петя Аврамова и Сухейл Фазлиу днес присъстваха на откриването на ремонтираната сграда на областната администрация в Благоевград. Тя е обновена по съвместния проект „Зелени сгради за общо зелено бъдеще“ на областната управа и Центъра за развитие на Източен район за планиране, Република Македония. Проектът е финансиран с близо 400 хил.евро по програмата ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Македония 2014-2020, на която МРРБ е Управляващ орган, а Министерството на местното самоуправление на Република Македония е партниращ орган.

Проектът цели да насърчи прилагането на енергийната ефективност като инструмент за постигане на устойчиво развитие и подобряване на качеството на живот в трансграничния регион. Затова освен реконструкция на сградите на Областна администрация - Благоевград и на Община Кочани, Република Македония, той включва разработване на стратегия за устойчиво енергийно планиране в Благоевград.

Граничните региони често изпитват свои характерни трудности и допълнителни предизвикателства. Ето защо ние използваме възможностите на програмата да работим заедно като добри съседи и да развиваме своя потенциал, не само за да подобрим привлекателността на територията, но и да допринесем за повишаване на качеството на работа и живот на хората от двете страни на границата, каза по време на откриването министър Аврамова. Тя отбеляза, че в продължение на шестте месеца от председателството на Съвета на Европейския съюз, България се е ангажирала да работи в отговор на реалните нужди на европейските граждани и да превърне предизвикателствата във възможности чрез насърчаване на политиката на сближаване.

Министър Аврамова изказа своето задоволство от големия интерес, на който се радва програмата за сътрудничество между България и Република Македония. Големият брой кандидати по двете обявени покани за набиране на проектни предложения – 375, показва, че тя дава отлични възможности за институциите и организациите от трансграничния регион да се справят с общите предизвикателства, посочи министърът.

По първата покана за набиране на проектни предложения са сключени 48 договора с обща стойност малко над 10 млн. евро. Втората покана за набиране на проектни предложения е с бюджет близо 7 млн. евро. Предстои финансиране на още проекти, които ще окажат трайно въздействие върху трансграничната територия чрез създаване на солидни партньорства между двете страни. Очаква се тяхното одобрение до края на годината.

Министърът на регионалното развитие на Република Македония Сухейл Фазлиу посочи, че приоритет за страната му са добрите съседски връзки, което е потвърдено с подписването на договора между двете страни. Пътната инфраструктура е главен приоритет от най-високо ниво в правителството на Македония, защото граденето на мостове между народите значи сближаването й с ЕС. Изграждането на добри съседски отношения е единствената алтернатива за региона, каза той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK