България и Македония обмислят договор за партньорство в отбраната

Снимка: БГНЕС

Договорът за добросъседство между България и Република Македония  „помете“ недоверието, резервираността и страха в нашите отношения. Този договор не трябва да остава еднократен акт, а да даде начало на необратим процес на много по-интензивно сътрудничество. Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Република Македония Георге Иванов в Скопие.

Румен Радев е на официално посещение в Република Македония по покана на своя колега Георге Иванов. Това е първата визита на български държавен глава в Република Македония след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете държави.

На срещата на двамата президенти беше постигнато съгласие като продължение на Договора за добросъседство между двете държави да бъде подписан и Договор за стратегическо партньорство, който да регламентира взаимната подкрепа на двете страни в сферата на сигурността и отбраната. Президентът на Република Македония ще бъде гост на военния парад по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия на 6 май в София, а след това двамата президенти ще отпътуват за Ново село, където ще отдадат почит на гроба на загиналите български воини, стана  ясно от думите на президента Румен Радев.

“Българското председателство на Съвета на Европейския съюз дава исторически шанс на всички страни от региона за европейска и евроатлантическа интеграция. България винаги е била един от най-силните адвокати на европейската перспектива на Република Македония. Винаги можете да разчитате на българска подкрепа и експертиза във всички области”, заяви българският държавен глава. Президентът добави, че има още работа, която Република Македония трябва да свърши по своя път към Европейския съюз.

В двустранните отношения има позитивно развитие през последната година благодарение на интензивния политически диалог, както и чувствителен ръст в стокообмена и туризма, беше отбелязано на срещата. Двамата президенти изразиха надежда, че тази позитивна тенденция в кратки срокове ще се материализира в по-добра транспортна, енергийна и дигитална свързаност и ще доведе до засилен обмен в икономиката, търговията, културата, образованието и науката.

В отговор на журналистически въпрос относно съставянето на мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси, Румен Радев заяви, че експертите  не трябва да се ограничават с гледане към миналото, а да работят за  съвместното бъдеще на двете страни.  “Ние имаме общо минало и от начина, по който третираме това минало, зависи и самата европейска перспектива на Република Македония”, добави президентът.

По отношение на преговорите на Република Македония за  наименованието на страната, които се провеждат с Гърция, Румен Радев пожела открити, честни и интензивни преговори между двете суверенни държави. Президентът обаче уточни, че за българската страна е важно в бъдещото наименование на Република Македония да няма географски определители, които да може да бъдат интерпретирани като претенции към Република България.

“Нашите две държави са природно предопределени за взаимно сътрудничество. Днес потвърждаваме нашата близост и конструктивния напредък на двустранните ни отношения и взаимната ни ангажираност за тяхното задълбочаване. Договорът е и доказателство, че нашата страна няма териториални претенции и в Конституцията ни няма разпоредби за иредентизъм. Искаме нашите приятелски отношения да бъдат пример за добросъседство в целия балкански регион”, заяви държавният глава на Република Македония Георге Иванов и изрази надежда, че в кратки срокове страната му ще започне преговори за членство в Европейския съюз и ще получи покана за членство в НАТО.

По-късно през деня президентът поднесе венец на гроба на големия революционер Гоце Делчев в църквата “Свети Спас” в Скопие, а митрополитите от Българската православна църква Николай и Киприан направиха съслужение с представители на духовенството на Република Македония.

В рамките на своята визита държавният глава ще проведе срещи и с председателя с Събранието на Република Македония Талат Джафери, с лидери на парламентарно представени политически партии в Македония и с ръководството на стопански камари в страната. През втория ден на посещението си Румен Радев ще посети Бигорския манастир.

Очаква се в рамките на официалното посещение на президента Радев да бъдат подписани два меморандума за сътрудничеството между български и македонски бизнес организации. На посещението си Румен Радев е придружаван от представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, от ръководства на работодателски организации и представители на българската православна църква.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK