България е почетна страна в тазгодишното издание на Солунския международен панаир

Снимка: МИИ

60 компании представят новото технологично лице на страната ни

България ще бъде Почетна страна (Honored Country) на 87-мото издание на Международния панаир в Солун, който ще се състои от 9 до 17 септември в Международния панаирен и конгресен център в Солун. Това стана ясно на пресконференция в Солун, в която участва заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, съвместно с кмета на града Константинос Зервас, зам.-министъра на вътрешните работи на Гърция Статис Константинидис, областния управител на област Централна Македония Апостолос Цицикостас, президента на организатора на събитието TIF HELEXPO Тасос Цикас. Националното участие на Солунския международен панаир се организира от Министерството на икономиката и индустрията.

„Близо 60 български компании и организации от различни сектори ще покажат новото технологично лице на България“, посочи заместник-министър Павлов. Той допълни, че на българския национален щанд в Солун ще бъдат представени и организации и институции, сред които Българската агенция за инвестиции (БАИ), Националната компания индустриални зони (НКИЗ), Българската академия на науките (БАН) и други. На отделни щандове дейността си ще презентират десетки български компании от различни сектори като високи технологии и IT, фирми, свързани с хранително-вкусовата промишленост, с образование, транспорт, машиностроене и други.

„Българската палата ще бъде официално открита на 9 септември от министър-председателя Николай Денков в присъствието на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. На изложението ще присъстват още и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министри и кметове.

Предвижда се реклама на страната ни във всички промоционални и информационни материали, провеждане на различни събития в Солун преди и по време на панаира в координация с местните власти, серия от специални културни и други прояви, двустранни срещи с потенциални партньори и презентации на страната ни. В  последните години на Панаира „Honored Country” са били страни като Индия – 2019 г., Германия – 2020 г., САЩ – 2021 г. и ОАЕ – 2022 г., съобщават от министерството.

„За България е чест да бъде почетна страна на 87-то издание на Международния Солунски панаир. В същото време това е признание за високото ниво, до което са достигнали политическите и икономическите отношения между България и Гърция, както и за ролята на България в региона“, обяви зам.-министър Николай Павлов.

Той определи като изключително важно българското участие от гледна точка на факта, че Гърция е сред ключовите търговски партньори на България. Ще имаме  възможност да задълбочим икономическите, инвестиционни и културни взаимоотношения между двете страни“, подчерта той По думите му участието ни създава възможности за разширяване на присъствието на българския бизнес на гръцкия пазар, създаване на нови партньорства и увеличаване на българския износ към Гърция.

Павлов съобщи, че в рамките на изложението министерство на икономиката и индустрията организира и гръцко – български бизнес форум, който ще бъде открит на 11 септември от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Участие в него ще вземат министри от двете правителства, представители на различни институции и на бизнеса. Акцент на по време на форума ще бъде поставен върху насърчаването на двустранните отношения между България и Гърция в областите – инвестиции, иновации, инфраструктура, енергетика, туризъм и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK