България дава над 16,5 млн. евро помощ на Украйна

Снимка: Infomreja.bg

Това решиха депутатите

Народните представители приеха законопроект за ратифициране на Гаранционното споразумение между Европейската комисия и България за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ за Украйна, пише БГНЕС.

При първото четене „за” гласуваха 116 депутати, „против” - 48, а шестима се въздържаха. Веднага след това ратификацията мина и на второ четене. При него 114 народни представители подкрепиха предложението, 50 бяха „против”, а 7 се въздържаха.

Помощта е насочена към подпомагане на макрофинансовата стабилизация на Украйна и укрепване на капацитета ѝ за възстановяване. Помощта се предоставя под формата на заеми и грантове. Предвидено е общият размер на заемите до 6 млрд. евро да се ползват с покритие от 70% чрез платени провизии, като 9% от тях са за сметка на бюджета на ЕС, а държавите членки гарантират до 61% от стойността на заемите.

Гаранциите, които държавите членки трябва да осигурят, са в общ размер на 3 660 млн. евро, като за определяне на размера на гаранционната вноска на всяка държава членка се използва делът, който нейният брутен национален доход представлява в брутния национален доход на ЕС.

Необходимите гаранции по помощта, които България следва да предостави, възлизат на 16 654 646 евро.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//