Бунтарите от Гърмен се събират на 23 май, за да отбележат една година от протестите си

Снимки: Infomreja.bg, архив

Протестърите от Гърмен се събират на 23 май на площада в общинския център, за да отбележат годишнината от събитията, довели до пламването на почти двумесечните протести срещу ромските набези и незаконното строителство в квартал "Кремиковци”.

В момента водачите на протестите уточняват подробностите по организацията за мероприятието, което те определят като митинг.

"Категорично няма да бъде протест или някаква друга форма на гражданско неподчинение. Просто ще се съберем, за да отчетем една година от така наречените "гърменски събития", през миналата година, както и да направим равносметка на свършеното през този период", подчертаха от Инициативния комитет "За Гърмен", като увериха, че готвеният от тях митинг няма нищо общо с размириците в Раднево от последните дни.

За предстоящата сбирка на протестърите, една от целите на която е да напомни за поетите ангажименти от страна на общинската администрация за търсене на адекватни решения на проблема в гетото, е уведомена и кметицата Минка Капитанова. 

"На последното заседание на Общинския съвет в Гърмен внесох предложение за одобрение на ПУП за ромския квартал "Кремиковци", какъвто поискаха още миналата година съветниците и протестиращите, но то бе отхвърлено. На предстоящата сесия отново ще внеса същото предложение, защото смятам, че това е верният път, по който общината трябва да тръгне за решаване на проблема с незаконното строителство в квартала", коментира пред ИНФОМРЕЖА Капитанова.

Напрежението между българи и роми в Гърмен ескалира на 23 май миналата година около 17,30 часа пред заведение под вековния чинар в квартал "Заграде". По това време петима младежи играели карти, а вътре в заведението имало десетина роми, пристигнали с микробус след беритба на гъби.

Картоиграчите обаче се подразнили от силната музика, която гърмяла от буса, и направили забележка на ромите да намалят децибелите, от което пламнала и искрата. За кратко пред заведението се събрали 200-ина жители на "Кремиковци", въоръжени с камъни, дървени тояги, ножове и брадви.

При размириците въпросната вечер бяха ранени осем души. Срещу двама от тях полицията образува досъдебни производства. Сред пострадалите бяха бившият полицай от Гърмен Иван Кременлиев, който оглави Инициативния комитет. Кременлиев бил ударен с камък по главата при опит да защити сина си Стойчо, който бил сред групата младежи, направили забележка на ромите да намалят музиката от микробуса.

Кременлиев бе приет в болницата в Гоце Делчев, където раната му бе зашита с 8 шева. 

Хората в селото са категорични, че законите трябва да бъдат приложени с цялата си строгост към всички нарушители от гетото. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

запознат09:16 - 06.05.2016
За тези глупаци вече никой не говори и отново се правят на интересни. Кременлията ,ако не беше Коцето К.,щеше да иде в затвора, защото покриха за пушката с която той стреляше. Протестираха цяло лято 10 -15 човека и всичко се финансираше от Валери Симеонов, като същевременно бяха заангажирани над 100 полицая да ги пазят. Това бяха само разходи на държавата заради хора които не признават другите около тях. Бившия полицай защо не подаде сигнал преди това в РИОС за незаконното строителство,защо няма наказан в Общ. Гърмен за незаконните строежи защо не са взети мерки и защо не продадат земята на циганите за да си узаконят постройките? Псевдо-националисти идва лято и трябва да се работи а Гърменлии са мързели.
до гърмен16:48 - 05.05.2016
на някой много им се иска Гърмен да стане Раднево но трябва да знаят че там има и разумни хора които не се поддавт лесно на простотиите на Боян Расате и други крайни националисти .
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK