Бундестагът призова Скопие да коригира конституцията си, както е договорено с България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

А призивът към България е да не поставя изисквания извън вече договорените

Бундестагът гласува късно снощи предложение на депутатите от управляващата коалиция в Германия да подкрепи активно Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз. Скопие трябва да коригира конституцията си, както е договорено с България, съобщава БНР.

Германският парламент гласува за насърчаване на започването на преговори за членство в ЕС на Северна Македония. Страната е пример за останалите кандидатки в Западните Балкани и е важно да оценим големия напредък, който е постигнала, заявиха депутатите. Депутатът от Зелената партия Борис Миятович заяви:

„Северна Македония е пример на Балканите. Пример за мирното съжителство на много етнически групи. В конституцията ѝ са вписани шест етнически групи, а вероятно в близко бъдеще ще бъде включена и седма, българската.“

В резолюцията на Бундестага се призовава Северна Македония да изпълни договорената промяна на конституцията си и да вкара в нея етническите българи като признато малцинство. В същото време германският Бундестаг призова България да не поставя никакви други изисквания извън вече договорената промяна в конституцията. Това изрично посочи депутатът от социалдемократите Йосип Юратович:

„Ние настояваме правителството на Германия да подкрепи отварянето на преговорните глави със Северна Македония. Призоваваме също така България да се откаже от допълнително поставяне на искания“.

Опозиционният ХДС се противопостави на започването на преговори със Северна Македония и поиска вместо това само да се обнови перспективата за членство. Предложението обаче бе отхвърлено.

В доклада на Европейската комисия за страната, публикуван през октомври 2022 г. като част от пакета за разширяване на ЕС, се посочва, че страната е постигнала добър напредък в ключови области, пишат евродепутатите. Те обаче се опасяват, че досегашният процес на разширяване на ЕС може отново да спре поради двустранни конфликти, този път с България, след като бе решен въпросът с името на Гърция.

"В съответствие с компромиса, постигнат от Съвета със Северна Македония през лятото на 2022 г., предварително условие за всички по-нататъшни стъпки за интеграция е конституционна поправка, която предвижда включването на българската група от населението сред другите групи, които вече са изброени в конституцията на Северна Македония, и която изисква мнозинство от две трети в парламента на Северна Македония."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK