БСП, Възраждане и ИТН не искат да работят, страдат за МОЧА

Снимка: Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очакваше се днес депутатите да гледат на второ четене бюджетите на здравната каса и на държавното обществено осигуряване

Провал на днешното заседание на Народното събрание след като от сутринта БСП, "Възраждане" и ИТН блокираха парламентарната трибуна в знак на протест срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Народните представители трябваше да гласуват на второ четене бюджетите на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

Депутати от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" тази сутрин блокираха парламентарната трибуна и заявиха, че няма да позволят парламентът да работи. Основният аргумент на левицата и "Възраждане", е че Конституционното мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са допуснали беззаконие в центъра на София с премахването на Паметника на Съветската армия. От ИТН пък изтъкнаха като аргумент за техния протест, че промените в Конституцията са незаконни.

 

"По тази причина, ние от "Възраждане" призоваваме всеки един народен представител на свободните граждани да излезе сега с нас, тук отпред пред трибуната, за да покаже ясно и категорично, че ние няма да допуснем никога повече беззаконието и тоталитаризмът да управляват нашата страна. Конституционното мнозинство, което погазва Конституцията и законите в страната, и погазва реда в държавата, няма как да бъде толерирано. Ние няма да го толерираме. Всеки демократично мислещ в тази зала да дойде тук и да каже - "не" на беззаконието, "да" на свободата и на демокрацията", заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

След този призив масово депутати от трите опозиционни партии блокираха пленарната трибуна, пише БНТ.

"Това сега какво е? Някакъв хепанинг, пърформънс или хор, който се готви да изпълни нещо", попита Росен Желязков, председател на Народното събрание.

"Ние няма да допуснем това беззаконие да продължи по този начин. Или ще има споразумение за спазване на законите в тази зала или протестът ще е тук. Тук, отпред са представители на почит 1 млн. български граждани. НС няма да работи, докато този въпрос не бъде разрешен", категоричен е Костадинов.

"ИТН са тук, защото погазихте нагло Конституцията. Вие правите долни и вредни неща с Конституцията и против желанието на българите. Не може да сте толкова брутални и като си мислите, че имате мнозинство, да правите каквото си искате. Не може да вървите срещу всички и трябва да си знаете мястото", подчерта Тошко Йорданов- председател на ПГ на ИТН.

"От БСП сме внесли искане за изслушване на регионалния министър и министъра на културата. Г-Н председател, припознайте го това наше предложение, за дойдат и да стане ясно, кой е дал разрешение за този брутален акт", съобщи Борислав Гуцанов - "БСП за България".

Председателят на Народното събрание Росен Желязков прекъсна заседанието и свика председателски съвет. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че настояват да получат документи от всички институции, които имат отношение към казуса с Паметника на Съветската армия.

"На председателски съвет решихме да прекъснем заседанието за един час, да поискаме от всички институции, които имат отношение към казуса с Паметника на Съветската армия, всички документи - разрешителни, оценки, заповеди за събарянето и преместването", съобщи председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на парламента.

След това депутати отново застанаха пред парламентарната трибуна.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи, че след разисквания в председателския съвет се е оказало, че не може да се възстанови нормалната работа и ред в залата и прекарти заседанието.

Следващото заседание е насрочено за утре в 9 часа.

Очакваше се днес депутатите да гледат на второ четене бюджетите на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

План-сметките бяха одобрени от ресорната комисия в понеделник. 24 млрд. и 300 млн. лева са заложени в бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина. Предвидено е повишаване на минималната заплата - на 933 лв., както и увеличение на максималния осигурителен праг на 3750 лева. Без промяна остава минималното обезщетение за безработица - 18 лева на ден. С 1 млрд. и 100 млн. лева повече са планираните пари за здраве. В бюджета на НЗОК за 2024 г. са заложени 8 млрд. лева. Повече средства от тази година - с около 20%, са предвидени за доболничната помощ, профилактиката и денталните дейности.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира след края на проваленото парламентарно заседание, че поведението на опозицията е безотговорно и саботира приемането на двата най-важни бюджета - на НЗОК и държавното обществено осигуряване.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов каза, че ще проявят търпение и законите ще бъдат приети, въпреки поведението на Възраждане, ИТН и БСП, но и паметникът ще бъде демонтиран.

Лидерът на "Възраждане" заяви, че от партията ще блокират достъпа до трибуната всеки ден, докато не спре демонтажът на монумента. Костадин Костадинов каза, че на председателския съвет не са видели никаква заповед - нито за преместване, нито за реставрация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK