БСП видя грубо кадруване в Пиринско, обвини шефа на РУО в политически чистки

Снимка: Infomreja.bg

За грубо политическо кадруване в системата на образованието в Пиринско алармираха народни представители от БСП и членове на Областния съвет на партията.

„Има цели държавни учреждения, в които работят само активисти на ГЕРБ“, заяви на пресконференция областният лидер Валери Сарандев, който даде за пример Регионалното управление на образованието, Напоителни системи, ВиК, горския сектор.

Последният случай, отпреди дни, цитиран от социалистите, е уволнението на директора на Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Стойчев“ в Разлог.

Галина Адамова е освободена от ръководната длъжност със заповед на началника на РУО-Благоевград, Ивайло Златанов, от 28. ноември тази година.

„Заемах този пост от ноември 2013 г. след спечелен конкурс. За тези две години успях да привлека 200 000 лева за ремонти и оборудване в гимназията, като в същото време бях подложена на 25 проверки. Имаше случай в един ден да се извършват две проверки“, оплака се пред медиите Адамова.

Прогнозата й, че нейното място ще заеме Васка Пенева – член на ГЕРБ, се сбъднали, и в момента именно тя е временно изпълняваща длъжността директор на разложката гимназия.

Адамова не скри, че преди да стане училищен директор, е била член на БСП, дори участвала в последните кметски избори. Призна и че самата тя отстранила от работа Васка Пенева – учител с над 20-годишен стаож, като съкратила щата й.

На парламентарните питания на депутатите от БСП – Николай Бошкилов и Богдан Боцев, просветният министър Красимир Вълчев отговорил, че проверките били инициирани от самата директорка, което Галина Адамова категорично отрече.

„Практиката да се толерират и назначават активисти на ГЕРБ с опеката на Ивайло Златано е от доста години, но и до момента управляващите са глухи и слепи за този проблем. Случайно или не, от 17 директори в областта, назначени временно на длъжността до провеждане на конкурс, и 5-ма на срочи трудови договори, повечето са приближени на ГЕРБ – членове или симпатизанти“, гласи още декларацията на БСП.

По информация на социалистите с по две и повече години временно изпълняващи длъжността директори имало в Гоце Делчев, с. Корница, с. Сатовча, Петричко и други общини.

Публична тайна е, посочват от Изпълнителното бюро, че се чака въпросните временни директори да се сдобият с необходимите дипломи, квалификации и документи, за да спечелят конкурсите за титуляр.

 

Лидерът на ОбС на БСП-Благоевград, Любен Милев, и народният представител от БСП, Николай Бошкилов, снимка: Infomreja.bg
Областният лидер на БСП, Валери Сарандев, и депутатът Богдан Боцев, снимка: Infomreja.bg
Уволнената директорка Галина Адамова, снимка: Infomreja.bg
Николай Бошкилов, Валери Сарандев и Богдан Боцев, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Въведете име...23:04 - 12.12.2017
Сарандев е гола вода,просно едно тъпо ченге! Това е!
Д'арт Молл17:01 - 12.12.2017
Дооо учител! Как се става от обикновен селски учител - депутат. Адемов не бе избран за кмет в собственото си село. !986 г . господин Адемов вече доносничи за ДС. За ваше сведение.....
Загрижен за директорката15:49 - 12.12.2017
Тая същата Адамова не я подкрепиха самите комунисти на местно ниво за кмет преди време..... Сега голям шум и подкрепа, че е уволнена.... сетиха се за нея. Ами като си е толкова добра, що не си я вземете "за в къщи". Хем ще си се напивате, хем ще си се псувате......Публична тайна е че откъдето се е махнала, колектива е вдигал банкети! Спасили са на време гимназията....... Може малко пари да са изчезнали...... ама важното е да сме живи и здрави
hhh08:42 - 12.12.2017
Директора в Корница от Герб ли го мислите хаха, имаше нещо такоа ама кога беше,надяваите се,беше от първите в ДПС, после с Андонов играеше ама яко, днеска е твърдо ДОСТ, утре не се знае, кокала е важен, хъмелеон златен, поне малко да си разбираше от работата.Мильо беше класа, ред,дисциплина, правила, а сега,забрави за правилата, наши и ваши,остави джанъм
rrrr08:23 - 12.12.2017
Та Сарандев уволни маса народ за краткото време от един месец докато беше Оластен в уж Служебното правителство на Герджиков сега го е хванала АМНЕЗИЯ. Другари и другарки ,недейте така!
въведете име219:49 - 11.12.2017
С тоя номер - съкращаване на щат много директори са бивши. Като изхвърлят хората на улицата не е голяма работа. Щом обаче тях ги изхвърлят и то за нарушения - Златанов им е виновен...И какво само ревете, че ви проверяват. Като сте директори - носете си отговорността!
сергео19:44 - 11.12.2017
за една алкохоличка толкова врява?направо да ви завиди човек
Учител19:36 - 11.12.2017
Комунистчета, бързо забравихте вашите чистки по времето на голямия шеф Соколов. Директорите, които тогава уволнихте грозно и по поръчка днес са евродепутати. Асим Адемов защо беше уволнен? Защото не е комунист. Сега Златанов бил виновен. На вас, криви ракети, космосът ви пречи!
Елка18:40 - 11.12.2017
Това, за което БСП недоволства, го прави още по-скоро и безпардонно всеки път, когато е на власт. За съжаление никой не гледа професионални качества и компетентност, а всеки път са "наши или ваши"...
117:45 - 11.12.2017
До "слащенец"- защо не се застреляш, та да отървеш Слащен от най - голямото зло което можеше да ни се случи! Не можеш да спиш от яд, че не си ти- няма как да стане ( сам знаеш защо). Относно г-н Шкодров- перфектен математик/ беше учител на едното ми дете ,което с лекота изпълнява професията си свързана с математически неща, за разлика отдъщеря ми която е в пълен транс благодарение на г-н Пеев! / - и може би най честния човек на когото училището вие попадало! Може би този пост не е за него защото той е честен, прям,човек казващ истината без да се съобразява че на отсрещния може и да не му изнася! Въпрос на характер! А що се отнася за учениците , със сигурност те са най доволни от този факт, защото сега няма кой да им пише двойки-това беше учителя който пишеше най много двойки
Rrt16:12 - 11.12.2017
При падане на ГЕРБ,РУО в Благоевград да бъде кадрово обновено на 80%! Йвайло Златанов на съд и в затвора!
Въведете име...16:07 - 11.12.2017
Сарандев твърдеше,че въпроса с г-жа Адамова е решен положително от министър Вълчев! Какво става за да я уволнят дисцшплинарно? Съдът ще я върне!
слащенец15:56 - 11.12.2017
В с. Слащен положението още по- тревожно. Не желан и от учители , ученици и най - вече от родителите които имат своето основание.В. Шкодров е вр.и.д.директор
ПОКАЖИ ОЩЕ -7 КОМЕНТАРА
Код за сигурност, въведете кода 2xf