БСП видя грубо кадруване в Пиринско, обвини шефа на РУО в политически чистки

Снимка: Infomreja.bg

За грубо политическо кадруване в системата на образованието в Пиринско алармираха народни представители от БСП и членове на Областния съвет на партията.

„Има цели държавни учреждения, в които работят само активисти на ГЕРБ“, заяви на пресконференция областният лидер Валери Сарандев, който даде за пример Регионалното управление на образованието, Напоителни системи, ВиК, горския сектор.

Последният случай, отпреди дни, цитиран от социалистите, е уволнението на директора на Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Стойчев“ в Разлог.

Галина Адамова е освободена от ръководната длъжност със заповед на началника на РУО-Благоевград, Ивайло Златанов, от 28. ноември тази година.

„Заемах този пост от ноември 2013 г. след спечелен конкурс. За тези две години успях да привлека 200 000 лева за ремонти и оборудване в гимназията, като в същото време бях подложена на 25 проверки. Имаше случай в един ден да се извършват две проверки“, оплака се пред медиите Адамова.

Прогнозата й, че нейното място ще заеме Васка Пенева – член на ГЕРБ, се сбъднали, и в момента именно тя е временно изпълняваща длъжността директор на разложката гимназия.

Адамова не скри, че преди да стане училищен директор, е била член на БСП, дори участвала в последните кметски избори. Призна и че самата тя отстранила от работа Васка Пенева – учител с над 20-годишен стаож, като съкратила щата й.

На парламентарните питания на депутатите от БСП – Николай Бошкилов и Богдан Боцев, просветният министър Красимир Вълчев отговорил, че проверките били инициирани от самата директорка, което Галина Адамова категорично отрече.

„Практиката да се толерират и назначават активисти на ГЕРБ с опеката на Ивайло Златано е от доста години, но и до момента управляващите са глухи и слепи за този проблем. Случайно или не, от 17 директори в областта, назначени временно на длъжността до провеждане на конкурс, и 5-ма на срочи трудови договори, повечето са приближени на ГЕРБ – членове или симпатизанти“, гласи още декларацията на БСП.

По информация на социалистите с по две и повече години временно изпълняващи длъжността директори имало в Гоце Делчев, с. Корница, с. Сатовча, Петричко и други общини.

Публична тайна е, посочват от Изпълнителното бюро, че се чака въпросните временни директори да се сдобият с необходимите дипломи, квалификации и документи, за да спечелят конкурсите за титуляр.

 

Лидерът на ОбС на БСП-Благоевград, Любен Милев, и народният представител от БСП, Николай Бошкилов, снимка: Infomreja.bg
Областният лидер на БСП, Валери Сарандев, и депутатът Богдан Боцев, снимка: Infomreja.bg
Уволнената директорка Галина Адамова, снимка: Infomreja.bg
Николай Бошкилов, Валери Сарандев и Богдан Боцев, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

БСП23:13 - 05.02.2019
А има ли гербаджии на работа в общината в Гоце Делчев ,всичко е БСП.
Въведете име...23:04 - 12.12.2017
Сарандев е гола вода,просно едно тъпо ченге! Това е!
Д'арт Молл17:01 - 12.12.2017
Дооо учител! Как се става от обикновен селски учител - депутат. Адемов не бе избран за кмет в собственото си село. !986 г . господин Адемов вече доносничи за ДС. За ваше сведение.....
Загрижен за директорката15:49 - 12.12.2017
Тая същата Адамова не я подкрепиха самите комунисти на местно ниво за кмет преди време..... Сега голям шум и подкрепа, че е уволнена.... сетиха се за нея. Ами като си е толкова добра, що не си я вземете "за в къщи". Хем ще си се напивате, хем ще си се псувате......Публична тайна е че откъдето се е махнала, колектива е вдигал банкети! Спасили са на време гимназията....... Може малко пари да са изчезнали...... ама важното е да сме живи и здрави

FACEBOOK